Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Hirtův tým poveze na Vueltě červený dres. V čele je Nor Eiking, další etapu vyhrál Storer

Veletoče v pořadí Vuelty pokračují. Primož Roglič ztratil v desáté etapě červený dres, vzal mu jej Odd Christian Eiking z týmu Intermarché-Wanty Gobert. Týmový kolega Jana Hirta se svezl v úniku, který dostal náskok více než deseti minut. Sám Roglič útočil na druhého v pořadí Enrica Mase, o náskok ale přišel vinou pádu. Svou druhou etapu vyhrál Australan Michael Storer.

Damiano Caruso a Primož Roglič
zdroj: ČTK/EFE autor: Manuel Bruque

Etapové závody, a zvlášť ty třítýdenní, jsou specifické množstvím variant a klasifikací, v nichž jezdci soupeří. Proto může závodník v jedné ztratit, ovšem v druhé zase výrazně získat – a někdy je i ztráta dresu lídra cílem. Tak jako pro Primože Rogliče v desáté etapě letošní Vuelty.

Slovinský jezdec a jeho tým Jumbo-Visma nechal odjet početný únik s Oddem Christianem Eikingem, který byl v celkovém pořadí na začátku dne devatenáctý. Nor nebude problémem pro Rogliče ve vysokých horách, a proto jej Slovinec nechal, aby mu v etapě sebral dres pro průběžného lídra pořadí. Eiking je už druhým členem týmu Intermaché-Wanty Gobert, který vedl pořadí. Tím prvním byl Rein Taarämäe.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Vueltě se do červeného oblékl Nor Eiking

Pro Rogliče to má cenné benefity, například nemusí na každodenní tiskové konference pro prvního muže klasifikace a jeho domestici nebudou tolik pracovat na čele pelotonu. Roglič nyní na Eikinga ztrácí dvě minuty a sedmnáct vteřin, v zádech má Enrica Mase, který je 28 sekund za ním.

Vítěz posledních dvou ročníků dokonce sám útočil ve stoupání Almáchar na své "skutečné" soupeře, tedy Mase a Jacka Haiga, na které si vytvořil půlminutový náskok. Přišel o něj však poté, co nezvládl své kolo ve sjezdu. Rychle však nasedl a etapu dokončil spolu s Masem a spol., o další půlminutu zpět byl Egan Bernal.

Etapovým vítězem se již podruhé letos stal jeden z Eikingových kolegů z úniku, Australan Michael Storer z týmu DSM. Storer už zvítězil na Balcón de Alicante, nyní si triumf zopakoval v cíli desátého závodního dne.

"Je to ještě víc neuvěřitelné než posledně. Snil jsem o jedné etapě na téhle Vueltě a po deseti dnech mám dvě," řekl v cíli nadšený Australan. "Ve stoupání jsem se cítil dobře a věděl jsem přesně, co musím udělat – zaútočit," dodal.

Cyklistický závod Vuelta - 10. etapa (Roquetas de Mar - Rincón de la Victoria, 190,3 km):

1. Storer (Austr./DSM) 4:09:21, 2. Vansevenant (Belg./Deceuninck-Quick Step), 3. Champoussin (Fr./AG2R-Citroën), 4. Van Baarle (Niz./Ineos Grenadiers), 5. Eiking (Nor./Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -22, 6. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers), 7. Schultz (Austr./BikeExchange), 8. Bouchard, 9. Calmejane (oba Fr./AG2R-Citroën), 10. Elissonde (Fr./Trek-Segafredo) všichni -51, ...69. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -19:04, 144. Černý, 149. Štybar (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) oba -25:31.

Průběžné pořadí: 1. Eiking 38:37:46, 2. Martin (Fr./Cofidis) -58, 3. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -2:17, 4. Mas (Šp./Movistar) -2:45, 5. López (Kol./Movistar) -3:38, 6. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -3:59, 7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -4:46, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -4:57, 9. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -5:01, 10. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -5:42, ...88. Hirt 1:14:21, 143. Štybar -1:36:31, 171. Černý -1:58:54.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články