Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Osamocený Caruso kraloval na Velefique. Roglič si vyráběl polštář

Damiano Caruso vytěžil ze sólové jízdy etapové vítězství v horské zkoušce na Velefique. Třiatřicetiletý cyklista ze stáje Bahrajn Victorious pláchl daleko před cílem kolegům z úniku a pro svůj tým získal první triumf na letošní Vueltě. Závěrečné stoupání také míchalo celkovým pořadím. Vedení v závodě s kamenným výrazem uhájil Primož Roglič, nově má 28 vteřin náskok na druhého Enrica Mase z Movistaru.

Damiano Caruso slaví první individuální výhru na Vueltě
zdroj: ČTK/EFE autor: Manuel Bruque

Italský cyklista strávil o samotě sedmdesát kilometrů, ve kterých si postupně vypracoval až pětiminutový náskok. Cílovým prostorem projel druhý muž letošního Gira minutu před Rogličem a Enricem Masem. Na španělské Grand Tour bral druhé vítězství poté, co v roce 2017 slavil výhru v týmové časovce. Caruso rovněž posbíral vrcholové body na třech stoupáních a v úterý se oblékne do puntíkovaného dresu pro nejlepšího vrchaře.

"Bylo to hodně dlouhé. Ale peloton zrychloval, tak jsem si řekl, že než nás dojedou, tak to zkusím klidně sám," řekl Caruso. "Nečekal jsem, že se mi podaří náskok navyšovat. Nemůžu uvěřit, že se mi to povedlo," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Caruso se stal hrdinou deváté etapy Vuelty

188 kilometrů dlouhá etapa z Puerta Lumbreras na vrchol Velefique si pro závodníky připravila hned čtyři klasifikovaná stoupání včetně třináctikilometrového mučivého výšlapu do cíle ve výšce 1800 metrů nad mořem.

Cyklista Bahrajnu Caruso se před závodem netajil tím, že by se rád vydal do úniku a zabojoval o vítězství. Skupina uprchlíků se tvořila skoro dvě hodiny, ale nakonec byl Ital skutečně její součástí. Na prvním jedničkovém stoupání na Collado Venta Lusa nastoupil a na čtyři pronásledovatele si vypracoval dvouminutový náskok. Na čele prořídlého pelotonu mezitím pracoval tým Ineos Grenadiers, zatímco Jumbo-Visma s vedoucím mužem závodu Rogličem si hlídalo pozice.

Ineos záhy dospěl k závěru, že největšího soupeře svých lídrů Egana Bernala a Richarda Carapaze zadarmo vozit nebude. Jumbo nastolilo podstatně klidnější tempo, což jen hrálo do karet Carusovi. Třiatřicetiletý závodník měl třicet kilometrů před cílem na Velefique k dobru dvě a půl minuty na zbytek úniku a více jak čtyři minuty na peloton.

Poslední zkouška před volným dnem se zdála být rozhodnutá, už když Caruso osamoceně vyrazil do serpentin vedoucích k cílové pásce. Mezitím se rozpadla skupinka pronásledovatelů a do stíhačky se vydal Geoffrey Bouchard z AG2R. V klidu už nezůstával ani zbytek pelotonu, jako první vyrazil Adam Yates pronásledovaný Miguelem Angelem Lopezem a Seppem Kussem.

Rogliče Britův nástup nejdřív vůbec nevzrušil, po chvíli se ale přeci jen rozhodl získat nějaké vteřiny na své soupeře a raketovým nástupem se k Yatesově skupince přidal. Slovinec při další akceleraci naskočil na zadní kolo třetího muže Vuelty Enrica Mase a vypadal, že má sil na rozdávání. Dvojice ukusovala z Carusova náskoku s každým metrem.

Ital nakonec slavil vítězství s minutou k dobru na muže v červeném, který v závěrečném spurtu ještě posbíral šest bonifikačních vteřin. Lopez s Yatesem dorazili o čtyřicet sekund později, více jak minutu na Rogliče ztratil Bernal.

"Byl to těžký den, bylo znovu velké horko. Přežil jsem to a těším se na zítra. Naši kluci odvedli skvělou práci, Ineos na prvním stoupání hrozně tlačil na pilu," hodnotil etapu lídr Jumbo-Visma.

V novém pořadí Vuelty vede Slovinec o 28 sekund před Masem, třetí Lopez ztrácí 1:21. Masivně ztratil lídr Bahrajnu Mikel Landa a propadnul se na 16. místo kvalifikace s mankem 5:47.

Cyklistický závod Vuelta - 9. etapa (Puerto Lumbreras - Alto de Velefique, 188 km):

1. Caruso (It./Bahrajn Victorious) 5:03:14, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -1:05, 3. Mas (Šp./Movistar) -1:06, 4. Haig (Austr./Bahrajn Victorious), 5. López (Kol./Movistar), 6. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) všichni -1:44, 7. Mäder (Švýc./Bahrajn Victorious) -2:07, 8. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 9. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) oba -2:10, 10. De La Cruz (Šp./SAE Team Emirates) -2:40, ...57. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -22:53, 154. Štybar, 168. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) oba -38:04.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 34:18:53, 2. Mas -28, 3. López -1:21, 4. Haig -1:42, 5. Bernal -1:52, 6. A.Yates -2:07, 7. Ciccone -2:39, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -2:40, 9. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -3:25, 10. De La Cruz -3:55, ...85. Hirt -1:04:49, 128. Štybar -1:20:32, 171. Černý -1:42:55.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články