Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Giro nevyhraje, ale triumf má už druhý. Simon Yates byl první v bláznivé etapě do Turína, kde růžový dres přebírá Carapaz

Zatím nejdramatičtější etapu Giro d'Italia vyhrál britský cyklista Simon Yates, který slaví druhý triumf v letošním ročníku. Třetí v etapě skončil Richard Carapaz, nový lídr závodu, neboť dosavadní maglia rosa Juan Pedro López odpadl. Čtrnáctý den závodu totálně roztrhala aktivita týmu Bora-hansgrohe v první polovině etapy. Jan Hirt dojel jedenáctý a stejná příčka mu patří v průběžném pořadí.

Je nám líto, video expirovalo.
Carapaz se oblékl do růžového dresu

Naděje na celkové vítězství na Giro d'Italia, kterému byl blízko už před čtyřmi lety, již ztratil. Simon Yates ale v italském závodě pokračuje a může slavit druhou vyhranou etapu, která se zapsala mezi nejvýraznější v posledních letech. Britský cyklista slaví triumf, zatímco do růžového dresu se obléká Richard Carapaz.

Yates byl jedním z pouze jedenácti cyklistů, které "nevyřídila" snaha týmu Bora-hansgrohe. Závodníci z německé stáje rozjeli takové tempo, které se stalo osudné mnoha favoritům jako Alejandro Valverde nebo Guillaume Martin. V posledních třiceti kilometrech poté nastoupil Carapaz, kterého dotáhli pouze Yates s Vincenzem Nibalim a Jaiem Hindleym.

Pět kilometrů před cílovým Turínem poté vyrazil Yates, na jehož nástup už zbylé trio nedokázalo zareagovat. Hindley sprintoval druhý těsně před Carapazem, který je novým lídrem závodu. Dosavadní muž v růžovém Juan Pedro López svůj dres hájil statečně, nakonec ale neúspěšně. I tak může být na svých deset dnů ve vedení hrdý. Na jedenáctém místě dojel Jan Hirt, jemuž stejná příčka patří také v celkové klasifikaci. 

"Původně jsem měl v plánu pokusit se dnes o samostatný únik, ale to nevyšlo. Tak jsem zaútočil až v konci, měl jsem výhodu, že už nezávodím o celkové pořadí," popsal Yates vlastní taktiku. "Bláznivý, prostě bláznivý den," poznamenal v cíli Hindley, který z druhé příčky na Carapaze ztrácí jen sedm vteřin.

Giro d'Italia 2022
zdroj: twitter.com/giroditalia

Jak etapa probíhala?

Když se po úvodní frenetické fázi, kdy se řada jezdců pokoušela dostat do úniku, konečně zformovala dvanáctičlenná skupina, kde nikdo nikomu nevadil, vypadalo to na klidný den na Giro d'Italia. Ovšem nic nebylo vzdálenější pravdě, když se o několik kilometrů později na špici pelotonu rozestavili závodníci týmu Bora-hansgrohe. 

A ze zprvu nejasných důvodů začali jet "podlahu". Lennard Kämna, Wilco Kelderman a další z jezdců německé stáje rychle zlikvidovali tříminutovou ztrátu na skupinu zmatených uprchlíků, kteří netušili, jak o svůj náskok mohli tak rychle a tak brzy přijít. To však zdaleka nebylo vše. Záhy začali přicházet k újmě i závodníci jedoucí na celkové pořadí.

Šance Alejandra Valverdeho, Guillauma Martina či Thymena Arensmana vzaly za své (a u konce bylo Giro také pro Toma Dumoulina, který odstoupil kvůli problémům se zády). Vepředu po fenomenálním výkonu Keldermana zbylo jen jedenáct jezdců, mezi kterými nechyběl ani Jan Hirt, průběžně čtrnáctý muž celkového pořadí.

Osmadvacet kilometrů před cílem v kopcovitém terénu vyrazil papírový favorit číslo 1 Richard Carapaz, který se virtuálně posunul do růžového dresu, neboť na hraně sebezkázy se zatím držící Juan Pedro López tempo zkušenějších cyklistů už nevydržel, stejně tak jako jediný český jezdec na Giru Hirt. 

Ekvádorce dokázali dotáhnout pouze tři - Jai Hindley, Simon Yates a domácí ikona Vincenzo Nibali, který jede poslední Giro své kariéry. Společně klesali směrem k cílovému Turínu, kde Yates, který vyhrál druhý den časovku, aby následně ztratil šance na celkové vítězství, pět kilometrů před cílovou čarou vystřelil z malé skupinky. A neohlížel se. Yates zvítězil s patnáctivteřinovým náskokem před Hindleym, Carapazem a Nibalim.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články