Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Giro d'Italia je v chodu. Růžový dres oblékl po úvodní časovce Roglič

Dlouhé čekání je u konce, italské Giro začalo. V Boloni prolétl náročnou časovkou nejrychleji Primož Roglič, který potvrdil svou letošní znamenitou formu. Slovinský závodník porazil druhého Simona Yatese o devatenáct vteřin.

Primož Roglič
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Giro d’Italia trvá tři týdny, ale již první den může leccos naznačit. V jaké formě se nachází vítěz ročníku 2017 Tom Dumoulin, který zatím letos žádný výrazný výsledek nemá? Jak je na tom Vincenzo Nibali, který své druhé vítězství získal o rok dříve? A co vítěz poslední Grand Tour, šampion loňské Vuelty Simon Yates?

První zprávy z letošního Gira přinesla úvodní časovka v ulicích Boloni, která po osmi kilometrech vrcholila u baziliky Madonna di San Luca. Závodníci šest kilometrů letěli, poslední dva však absolvovali do prudkého kopce. Někteří (např. Caleb Ewan či Bauke Mollema) dokonce měnili časovkářský speciál za silniční kolo.

"Přemýšlel jsem o tom a jsem přesvědčený, že to bylo správné rozhodnutí. Ušetřil jsem trochu sil, ztrátu z výměny jsem totiž zase dojel," hodnotil Mollema. Nizozemský cyklista však na nejlepší ani s touto taktickou variantou nestačil. Všechny totiž, a to jednoznačně, porazil hlavní favorit – když už ne celkového pořadí, tak zcela jistě úvodního dne.

Poslechněte si preview letošního Giro d'Italia:

Primož Roglič totiž letos vyhrál všechny etapové závody, do nichž nastoupil. Ten poslední, závod Kolem Romandie, dokonce ovládl takovým způsobem, že zvítězil i ve třech jeho etapách. Jestli má někdo na začátku italského závodu formu jako hrom, je to Slovinec ze stáje Jumbo-Visma. V Boloni to dokázal a vyhrál o 19 vteřin.

Ohrozit jej mohl v závěru Simon Yates. Britský jezdec na rozdíl od soupeřů zvolil pozdější start, aby měl přehled o časech ostatních. Jenže na prvním mezičasu pod začátkem stoupání ztrácel osmnáct sekund a začalo být zřejmé, že jeho den to pravděpodobně nebude. I přes skvěle vyjeté stoupání nakonec na Rogliče nestačil, skončil druhý (+19).

Marně se snažil třetí Vincenzo Nibali (+23), který však i tak může být s dosaženým časem spokojený. Vždyť o pět vteřin porazil i oceňovaného časovkáře Toma Dumoulina a spolu s ním i jednoho z velkých favoritů Miguela Ángela Lópeze. Kolumbijec však má radost: první z časovek, které jeho naturelu nesvědčí, zvládl srovnatelně se soupeři.

Vincenzo Nibali
zdroj: Twitter.com/giroditalia

"Museli jsme čekat asi tři hodiny, ale stálo to za to," komentoval dlouhé čekání na dojezd Roglič. "Dnes se mi to vydařilo, ale je potřeba zůstat nohama na zemi. Podle toho, co předvedl Roglič, to vypadá, že bude jedním z mých největších rivalů. Ale je potřeba respektovat všechny," řekl Nibali, který si rýpnul do Yatese. Ten před startem Gira prohlásil, že by z něj ostatní měli mít strach.

Zklamaný skončil Mikel Landa, jemuž časomíra naměřila přes jednu minutu ztráty. Podobně zle na tom byl také Ilnur Zakarin. Ani závodníkovi z Tatarstánu začátek letošního Gira vůbec nesedl. Malou katastrofou pak skončila premiéra na Grand Tour pro Japonce Hirokiho Nišimuru, který dojel mimo časový limit a může jen doufat, že se nad ním pořadatelé slitují.

Časovku za sebou mají i dva čeští závodníci. Jan Hirt, jehož hlavním úkolem bude pomáhat svému lídrovi Lópezovi v horách, ztratil na Rogliče minutu a 27 vteřin. Ještě o dvanáct sekund více poztrácel na trati Josef Černý. Český šampion v silničním závodě i časovce, kterého v týdnu trápil zánět ucha, zaostal za Rogličem o minutu a 39 vteřin.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 1. etapa (časovka na 8 km):

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 12:54, 2. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -19, 3. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -23, 4. López (Kol./Astana), 5. Dumoulin (Niz./Sunweb) oba -28, 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -33, 7. Geoghegan Hart (Brit./Ineos), 8. De Plus (Belg./Jumbo-Visma) oba -35, 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -39, 10. Caruso (It./Bahrajn) -40, ...58. Hirt (Astana) -1:27, 88. Černý (CCC) -1:39. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články