Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Jet na Giro, to byl můj sen. Teď se mi splnil, říká Černý

Českých cyklistů, kteří se podívali na jednu ze tří Grand Tour, není mnoho. Nyní jejich řady rozšíří Josef Černý. Pětadvacetiletý závodník stáje CCC před startem věří v etapový úspěch a doufá, že jej nezastaví ani nedávný zánět v uchu. V čem spatřuje sílu polských "céček" a jak se na premiérový start těší?

Josef Černý
zdroj: Twitter.com/CCCProTeam

Pro vás jde o sezonu novinek: první rok ve WorldTour, první velké etapáky, teď premiérový start na Giru. Co vás zatím překvapilo nejvíc?

Zatím ještě nejsem úplně na startu, takže se spíš těším, až to všechno začne na tři týdny. Jak dlouhé to bude? Jak moje tělo bude reagovat? Akorát jsem měl menší zdravotní potíže, jsem ale rád, že se snad už všechno vyřešilo. Do soboty snad budu fit.

O jaký problém jde?

V pondělí jsem dostal zánět v uchu, takže jsem bral antibiotika. Už je to v pohodě, ale uvidíme, jak to bude vypadat (v prvních etapách).

Jaký je kromě toho váš kondiční stav těsně před startem?

Myslím, že jsem připravený. Dlouhodobě jsem trénoval a jezdil elitní závody, takže připravený jsem. Jen tahle malá komplikace to trochu zhoršila, ale myslím si, že to nic hrozného nebude a že to odjedu, přežiju a zkusím nějaký únik, abych mohl zaútočit na etapu.

CCC žádného hlavního lídra nemá, takže všech osm vás pojede na etapové úspěchy?

Asi tak. Máme sprintera (Jakuba Mareczka, pozn. red.), takže nějaké etapy pojedeme na něj. V kopcích to bude asi spíš 'zachraň se, kdo můžeš' – vrchaře máme jen dva nebo tři, kteří by tam mohli vydržet. Zbytek je spíš na ty úniky. Já už některé etapy, ve kterých bych se mohl snažit odjet, vybrané mám. Je velká šance, že by to v nich mohlo dojet až do cíle.

Na programu jsou i tři časovky. Máte v nich nějaké ambice?

Byli jsme se podívat na tu první do Madonna di San Luca. To ale nevím, jestli je něco pro mě, ještě po těch antibiotikách. Pak je jedna v půlce a poslední závěrečná. Není jich tak moc, ze kterých bych si mohl vybírat.

V týmu pro Giro jsou zkušení i mladší závodníci. Jak se na své kolegy díváte?

Byli jsme spolu na soustředění ve Španělsku a rozumíme si. Není tam nikdo, kdo by jel sám na sebe. Budeme pomáhat sprinterovi a v dalších etapách si řekneme, co a jak, kdo ten den pojede. Nejsme samostatné jednotky, ale jedeme hodně týmově. Rozumíme si.

Kapitánem na silnici bude Laurens ten Dam coby nejzkušenější?

Asi ano. On a Victor de la Parte.

Jak jsou vlastně v týmu spokojení se sezonou?

Spokojení jsou. Možná se více očekávalo od Grega (van Avermaeta), ale na něho je už tak velký tlak. Myslím, že jsme ukázali, že nejsme žádná béčka a naskočili (do WorldTour) dobře. Máme na to patřit mezi ty nejlepší.

Byl to pro vás velký skok, posun o dvě patra výš?

V závodech i trénincích to poznat je. Je to rychlé oproti tomu, co jsem jel v minulých letech.

Josef Černý
zdroj: Facebook.com/JosefCernyOfficial

Organizace, kterou jste znával ještě coby CCC Sprandi Polkowice, se spojením s BMC změnila hodně?

Řekl bych, že ano. Přijde mi, že z BMC je tak 75 procent lidí.

Změna to byla k lepšímu nebo k horšímu?

Lepšímu. Je to více profesionální.

Jaký je teď váš program?

Přijel jsem ve středu v noci, dnes jsme si byli projet časovku a večer jedeme na prezentaci. Pak budeme mít schůzi a budeme přemýšlet, co a jak. Sedneme si individuálně s manažery a probereme to. Pak už vše bude na nás.

Těšíte se?

Je to můj sen. Vždycky jsem snil, že bych jel Giro. A teď se mi to povedlo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články