Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Celá Astana bude na Giru k ruce Lópezovi, hlásí Hirt. Sám doléčuje problém s kolenem

Poslední desítky hodin zbývají do startu Giro d'Italia. Pro Jana Hirta půjde o třetí italské dobrodružství. Stejně jako před rokem bude pomáhat lídrovi své stáje Astana, kolumbijskému vrchaři Miguelu Ángelu Lópezovi. V jaké kondici je před startem první Grand Tour sezony? A jak věří Lópezovým časovkářským schopnostem?

Jan Hirt
zdroj: Facebook.com/AstanaTeam

Giro d'Italia začíná už tuto sobotu. Jak se na prahu závodu cítíte?

Trochu cítím únavu, protože jsem nedávno jel závody Kolem Romandie a Kolem Alp. Ale doufám, že ještě dobře stihnu zregenerovat. Myslím, že forma je. Když dobře zregeneruju, mohlo by to být dobré.

Jak tyto dva závody zpětně hodnotíte?

Předtím jsem nezávodil dva měsíce. Měl jsem jet Kolem Katalánska, ale tam jsem nestartoval, protože jsem měl problém s úponem na koleni. Ale na to, že jsem dva měsíce nezávodil, mi přišlo, že jsem se do toho dostal rychle. Cítil jsem se fakt dobře. Čekal jsem, že to bude horší. Takže moje dojmy z těch závodů jsou pozitivní.

Dostal jste tam docela dost prostoru k tomu jet sám na sebe. Nechybí vám trochu pozice lídra, na kterou jste byl zvyklý z polského týmu CCC Sprandi Polkowice?

Trošku mi to chybí, abych řekl pravdu. Je příjemné zkusit si udělat výsledek sám pro sebe, ale to bych nemohl být v týmu jako Astana, abych mohl jet Grand Tour sám na sebe. Protože když máte člověka, jako je (Miguel Ángel) López, který je schopný tu celkově vyhrát, je logické, že své ambice prostě musíte obětovat a pojede se na člověka, který je nejlepší.

Ten problém s kolenem je už vyřešený, nebo vám stále dělá potíže?

Je to určitě lepší, ale trochu ho cítím. Doufám, že se to v těch volnějších dnech (před startem Gira) dá úplně do kupy. Ale úplně stoprocentní to bohužel není.

V čem je příčina?

Sval je přetížený. Trochu jsem změnil pozici na kole a hned se to takhle bohužel projevilo.

Říkal jste, že trochu cítíte únavu. Jaká je vaše kondice v porovnání s minulými lety?

Před dvěma roky jsem Giro nezačínal úplně v top formě a dostal jsem se do toho v průběhu závodu. První půlka byla slabší, ale na tu druhou to pak vygradovalo - na mé poměry byla, řekl bych, až výborná. Je těžké být v ideální formě celý měsíc, takže tehdy mi to přišlo, že to bylo dobře načasované. Naopak vloni jsem byl lepší spíše první půlku, a v té druhé už to moc nešlo. Nevím, kde byla vyloženě chyba, ale lepší jsem byl na začátku. Myslím, že na Grand Tour je lepší začít trochu nedotrénovaný, pak to se závodními dny přijde.

Astana přiváží na Giro jeden z nejsilnějších týmů. Jaká v něm bude vaše role?

U nás budeme mít všichni dost podobnou roli, jsme k ruce Lópezovi. On bude jediný hlavní lídr, se kterým chceme celkově vyhrát. Všichni se obětují jemu.

López je určitě jeden z hlavních favoritů, je tu ale otázka časovek. Jak moc jej budou limitovat a zlepšil se v této disciplíně?

O něco se zlepšil, ale samozřejmě ho nemůžeme srovnávat třeba s Tomem Dumoulinem, který je jeden z nejlepších časovkářů na světě. Oproti takovým lidem je to nevýhoda, ale zase Dumoulin není tak silný v kopcích. Záleží, kolik Miguel dokáže najet v horách. Řekl bych to tak, že Dumoulina omezuje, že není tak silný jako kolumbijští vrchaři v kopcích, ale oni zase nemají tu časovku. Každého limitují jeho dispozice.

Pracuje na časovkách López cíleně?

Na (časovkářském) kole se určitě sveze víc, na speciálu tráví více hodin než dříve. Ale konkrétně do jeho tréninku tolik nevidím, nemůžu říci přesně, jak moc se na to soustředí. Každý bydlíme jinde a trénujeme většinou doma. Ale určitě to chtějí zlepšit, protože vědí, že dneska je důležitý každý detail a tohle je docela podstatná část. Určitě do toho čas i jiné věci investovali.

S Lópezem spolu objíždíte závody. Jak jste si ale sedli lidsky a jaký je váš vztah? 

Myslím, že dobrý, ale to on má víceméně se všemi. Je takový v klidu, pohodář. Konkrétně vztah nás dvou je fakt dobrý. Máme se rádi a nejsou žádné problémy.

Kdo budou největší soupeři o celkové pořadí? Těch jmen je na Giru opravdu dost.

Dumoulin je jistota, ty kopce přejede velice slušně a rozdíl pak udělá v časovce. Ten bude velká hrozba. Samozřejmě Nibali, který se na svůj vrchol vždy umí připravit. Je to vždy záruka kvality. Roglič samozřejmě ukázal, že je teď výborný, takže s ním se určitě musí počítat. Plus Simon Yates, který kdyby loni nevybouchl v jedné etapě, tak by Giro asi vyhrál. O to bude lepší letos, že si na to zkusí dát pozor. Jestli zvládne všechny etapy, bude velice nebezpečný.

Vy sám dostanete šanci třeba na etapu?

Nedokážu na to zatím odpovědět, ještě jsme neměli hlavní poradu. Ale vloni jsem takovou možnost nedostal ani na jedné Grand Tour a letos to myslím nebude jiné, protože Miguel je ještě silnější. Může i vyhrát, takže si nemyslím, že budu mít více prostoru než vloni.

Letos vám také končí smlouva. Vyjednávání už začalo?

Vlažnější jednání probíhají, ale zatím nic konkrétního. To spíše až ve druhé půlce Gira se začnou řešit konkrétnější věci, ale zatím to jsou takové nástřely. Ještě nic vyloženě vážného.

Sám byste chtěl zůstat?

V Astaně nemám problém, takže bych klidně zůstal. Ale zároveň to není ani tak, že by to bylo mermomocí. Záleží, co přijde, a na různých dalších okolnostech - kdo kde bude, kde bych měl jaký prostor, jaké by byly podmínky… Rád bych zůstal, ale není to určitě tak, že bych se tu zuby nehty držel. V týmu jsem ale spokojený a líbí se mi tu. Kdyby o mě stáli, tak dám přednost Astaně.

Astana letos slaví jeden úspěch za druhým. Panuje se sezonou velká spokojenost?

V týmu je pohoda. Vždycky když se výsledkově daří, tak se to do atmosféry promítne. Sponzoři jsou v klidu a není tam takový stres, jako když výsledky neuděláte. Odráží se to v celém týmu, nejen na závodnících, ale i na masérech, mechanicích, vedení. Začátek sezony je opravdu perfektní. To byl i vloni, ale letos je to ještě o něco lepší.

Jaký teď bude váš bezprostřední program?

Dnes letím do Boloni, kde už začne kolotoč před Girem. Začíná to krevními testy na prohlídce, ve čtvrtek už je pak prezentace. Určitě se těším. Je to Grand Tour, je to Giro, Itálii mám rád. Těším se, i když ten měsíc asi bude hodně bolet. Ale na tu bolest jsme zvyklí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články