Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ferrandová-Prévotová přidala na domácí trati druhé zlato, závod mužů ovládl Švýcar Schurter

Mistryní světa v olympijském cross country je počtvrté francouzská bikerka Pauline Ferrandová-Prévotová. Vítězka pátečního short tracku tak ovládla i klasickou trať. O nejlepší český výsledek dne se postaral Ondřej Cink, který obsadil v závodě mužů desáté místo. Světovým šampionem se stal podesáté Švýcar Nino Schurter.

Ferrandová-Prévotová navázala na páteční triumf v short tracku a dojela si pro zlato po vynikajícím výkonu.

Soupeřkám odjela hned na začátku a už před sebe žádnou nepustila. Již po prvním z šesti okruhů měla k dobru 22 sekund a svůj náskok nadále navyšovala.

Třicetiletá Francouzka vyrovnala rekord Norky Gunn-Rity Dahleové-Flesjaaové, jež vyhrála MS čtyřikrát v letech 2002 a 2004 až 2006. Ferrandová-Prévotová slavila již v letech 2015, 2019 a 2020. Vedle toho má bronz z roku 2017.

"Tohle byl můj cíl v téhle sezoně, která byla dosud docela komplikovaná. Ukázala jsem ale, že v den D bych vepředu mohla být," uvedla v rozhovoru pro kanál L'Equipe Ferrandová-Prévotová.

Mezi její největší úspěchy patří také titul mistryně světa ze silničního závodu (2014) a v cyklokrosu, který vybojovala v roce 2015 v Táboře.

Úřadující olympijská šampionka a mistryně světa z roku 2017 Neffová se krátce po startu pohybovala v čele pronásledovatelek Ferrandové-Prévotové.

Pak se sice propadla až na šesté místo, ale následně začala výrazně zrychlovat, dvakrát zajela dokonce nejrychlejší kolo a do medailové sbírky z MS přidala druhé stříbro.

Neffová dojela se ztrátou minuty a 35 sekund, Battenová zaostala o dalších 38 sekund. Obhájkyně prvenství Britka Evie Richardsová obsadila 11. místo.

Dvacátá Čábelická ztratila na vítězku téměř devět minut. Tereza Tvarůžková skončila na 37. příčce, Karla Štěpánová byla 62. Jana Czeczinkarová kvůli zdravotním potížím do závodu nenastoupila.

Cink se na hraně první desítky pohyboval v průběhu celého závodu. Na vítězného Schurtera ztratil necelé tři minuty, za bronzem zaostal o dvě minuty a 22 sekund.

"Myslím, že vzhledem k průběhu sezony musím být spokojený," připomněl Cink boj se zdravotními potížemi. "Z loňska i letoška mi chybí body. Je to znát a startuju zezadu. Poslední kolo sice bolelo, ale hnala mě ta desítka a pořád jsem měl s kým jet, což bylo dobré. Desítka byla mým cílem, jsem rád, že jsem to splnil," řekl Cink.

Fenomenální Švýcar hned od startu kontroloval dění v čele. V závěrečném sedmém kole se odpoutal od Španěla Davida Valera a obhájil s přehledem titul z italského Val di Sole. Bronz získal Ital Luca Braidot.

"Byl to těžký závod. Nakonec jsme zbyli jen my dva. Valero naštěstí chyboval v jedné z technických částí, v tu chvíli jsem se do toho opřel a jel na plný plyn. Když jsem projel cílem, nemohl jsem uvěřit, že se mi to znovu podařilo. Je to bláznivé, neuvěřitelné," prohlásil Schurter.

Šestatřicetiletý bývalý velký soupeř Jaroslava Kulhavého má na kontě z individuálních závodů MS vedle deseti zlatých i dvě stříbrné medaile a je nejúspěšnějším bikerem v cross country.

Za posledních osm šampionátů získal titul jen jednou někdo jiný než současný lídr seriálu závodů Světového poháru. Z Francie si Schurter odveze i další zlato díky triumfu Švýcarů ve středeční štafetě.

"Tohle místo je pro mě magické. Vyhrál jsem tady svůj první titul, teď tady slavím jakožto historicky nejstarší šampion a navíc jde už o moje desáté zlato, což je něco neskutečného," připomněl Schurter šampionát z roku 2004, kdy v Les Gets zvítězil v závodě juniorů.

Valero i Braidot jsou v cross country na MS mezi medailisty poprvé. Smolný závod prožil olympijský šampion Brit Thomas Pidcock, jenž si v minulém týdnu vyjel titul mistra Evropy a byl považován za hlavního favorita.

Startoval ze zadních pozic, ale dokázal se prodrat až do čelní skupinky. V šestém okruhu spadl, musel měnit zadní kolo a dojel nakonec minutu po Braidotovi čtvrtý.

Další Češi skončili hluboko v poli poražených. Na 56. místě byl Lukáš Kobes, o tři příčky za ním dojel zkušený Jan Škarnitzl, na 73. místě pak Marek Rauchfuss.

MS na horských kolech v Les Gets - cross country:

Ženy elite (20,58 km): 1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 1:22:08, 2. Neffová (Švýc.) -1:35, 3. Battenová (USA) -2:13, 4. Lecomteová (Fr.) -3:27, 5. Kellerová (Švýc.) -3:46, 6. Terpstraová (Niz.) -4:09, ...20. Čábelická -8:55, 37. Tvarůžková -1 kolo, 62. Štěpánová -3 kola.

Muži do 23 let (20,58 km): 1. Avondetto (It.) 1:10:35, 2. Azzaro (Fr.) -28, 3. Schätti (Švýc.) -57, ...25. Zatloukal -4:28, 36. Konečný -6:16, 49. Sáska -7:34.

Ženy do 23 let (17,15 km): 1. Burquierová (Fr.) 1:11:09, 2. Pieterseová (Niz.) -43, 3. Pedersenová (Dán.) -59, ...11. Holubová -4:26, 29. Novotná -9:35, 47. Šafářová, 51. Bedrníková obě -1 kolo.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články