Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Fabio Jakobsen si našel místo a dospurtoval si pro druhý triumf na Vueltě

Osmou etapu Vuelty vyhrál po spurtu nizozemský cyklista Fabio Jakobsen. Čtyřiadvacetiletý závodník tak navázal na vítězství ve čtvrté etapě. Jezdec stáje Deceuninck-Quick Step ve finiši na pevninském výběžku La Manga del Mar Manor porazil Alberta Dainese a Jaspera Philipsena, se kterým má momentálně vítězné spurty na Vueltě rozdělené rovným dílem dva, dva.

Fabio Jakobsen se raduje z vítězství na Vueltě
zdroj: ČTK/EFE autor: Manuel Bruque

Mnoho závodníků a málo místa. Poziční strkanice ve 173 kilometrů dlouhé rovinaté etapě v Murcijském regionu začala zhruba deset kilometrů před cílovou páskou a jezdci na celkové pořadí si mohli úlevou vydechnout, když se dostali do "bezpečné zóny".

Dva kilometry před cílem nastoupil k dlouhému finiši Jetse Bol, ale jeho útok nevyšel. Držitel zeleného trikotu Philipsen ztratil výhodnou pozici a už se jen díval na záda Jakobsena, který využil práce svých stájových kolegů a v závěru si pohlídal nástup Dainese.

"Tým odvedl skvělou práci a dobře mi to rozjeli. Sice jsem se potom trochu propadl, ale pořád jsem byl v dobré pozici," řekl Jakobsen. "V podobných dojezdech musíte mít sílu, rychlost a ještě musíte všechno dobře načasovat. Dvakrát už jsem ve finiši zaspal, ale dneska všechno vyšlo dokonale," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jakobsen zapsal na Vueltě druhý triumf

Celkové pořadí i nadále vede Slovinec Primož Roglič o osm sekund před Felixem Grossschartnerem. Zelený dres pro vedoucího závodníka bodovací soutěže se stěhuje právě  na záda vítěze etapy.

Čtyřiadvacetiletému Jakobsenovi ke čtvrtému dílčímu triumfu na Vueltě přispěli i jeho čeští kolegové ze stáje Deceuninck-Quick Step. Zdeněk Štybar nakonec obsadil 138. místo, Josef Černý dojel na 162. příčce. Jan Hirt z týmu Intermarché-Wanty-Gobert byl 126.

Bývalý mistr světa Španěl Alejandro Valverde, který po pádu v páteční etapě na Vueltě nepokračuje, si zlomil klíční kost a čeká ho operace. Informoval o tom dnes jeho tým Movistar.

Jednačtyřicetiletý vítěz Vuelty z roku 2009, jenž po šesti etapách figuroval na průběžném čtvrtém místě, útočil 43 kilometrů před cílem ve sjezdu a po tvrdém pádu doklouzal až do štěrku. Měl štěstí, že se z prudkého srázu nezřítil dolů.

La Vuelta pokračuje v neděli horskou etapou s dlouhým stoupáním na Velefique.

Cyklistický závod Vuelta - 8. etapa (Santa Pola - La Manga del Mar Menor, 173,7 km):

1. Jakobsen (Niz./Deceuninck-Quick-Step) 3:56:05, 2. Dainese (It./DSM), 3. Philipsen (Belg./Alpecin-Fenix), 4. Meeus (Belg./Bora-hansgrohe), 5. Einhorn (Izr./Israel Start-Up Nation), 6. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 7. Matthews (Austr./BikeExchange), 8. Laas (Est./Bora-hansgrohe), 9. Allegaert (Belg./Cofidis), 10. Aberasturi (Šp./Caja Rural-Seguros RGA) všichni stejný čas, ...126. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -30, 138. Štybar -1:21, 162. Černý (oba ČR/Deceuninck-Quick-Step) -3:30.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 29:14:40, 2. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -8, 3. Mas (Šp./Movistar) -25, 4. López (Kol./Movistar) -36, 5. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates) -38, 6. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -41, 7. Haig (Austr./Bahrajn Victorious) -57, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -59, 9. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -1:06, 10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -1:22, ...101. Hirt -42:55, 104. Štybar -43:23, 175. Černý -1:05:50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články