Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Evenepoel famózní jízdou zachránil Quick-Stepu jaro. Ženám na Lutychu vládla van Vleutenová

Ve velké představení Remca Evenepoela se proměnil čtvrtý z monumentů Lutych–Bastogne–Lutych. Talentovaný Belgičan vypálil z pelotonu těsně pod vrcholem Redoute a po bezmála třicetikilometrovém sólu si připsal největší výhru své kariéry. Ženskou edici závodu vyhrála podruhé v kariéře nizozemská cyklistka Annemiek van Vleutenová.

Remco Evenepoel vítězí v Lutychu
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Peter De Voecht

Dvaadvacetiletý Evenepoel zároveň zachránil jarní sezonu svému týmu Quick-Step Alpha Vinyl. Tradičně klasikářské stáji se letos vůbec nedařilo a v průběhu nejstarší klasiky navíc kvůli pádu ztratila mistra světa Juliana Alaphilippa, který si zlomil lopatku, dvě žebra a poškodil si plíce. Jeho stav v nemocnici je stabilizovaný.

Na druhé příčce ze skupinového spurtu dojel Quinten Hermans a třetí byl Wout van Aert. Belgie si tak zapsala první, druhé i třetí místo, což se povedlo poprvé od roku 1976. Evenepoel je také prvním Belgičanem po jedenácti letech, který tuto klasiku dokázal vyhrát. Naposledy se v roce 2011 radoval Philippe Gilbert. 

"Bylo to strašně těžké, zejména v tom protivětru. Byl to podle mě nejlepší den na kole v celém mém životě. V posledním roce a půl jsem hodně fyzicky i psychicky trpěl, ale letos mám pocit, že se konečně zase vrací starý Remco," řekl šťastný vítěz v cíli necelé dva roky poté, co si po pádu z mostu na Lombardii zlomil pánevní kost.

Jak závod probíhal?

Remco Evenepoel nastupuje na Redoute
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Peter De Voecht

108. ročník Lutych–Bastogne–Lutych byl naprosto otevřenou záležitostí, zvlášť poté, co se na poslední chvíli z rodinných důvodů odhlásil obhájce titulu Tadej Pogačar. Favority bylo v 257,5 kilometru dlouhé klasice třeba hledat jinde, byl tu Wout van Aert, Julian Alaphilippe anebo čtyřnásobný vítěz Alejandro Valverde. Našlapaný tým si přivezl Bahrajn Victorious.

Zbývalo šedesát kilometrů a na úpatí Col du Rosier přišel hromadný pád v pelotonu. Na zemi skončila většina týmu EF Education a do příkopu letěl v ošklivém pádu Alaphilippe. Aktuálního mistra světa odvezla sanitka a znovu zaúřadovala smůla, kterou na nejstarší klasice má. Vloni ho přespurtoval Tadej Pogačar, předloni se zase předčasně radoval a výhru daroval Primoži Rogličovi.

Ve stoupání na Côte de Desnie 43 kilometrů před cílem vyrazil Mikel Landa z Bahrajnu Victorious, který většinu závodu udával tempo. Španělský závodník nastoupil třikrát a podařilo se mu očesat už tak pádem zdecimovaný peloton.

Kde jinde by měl závod nabírat na obrátkách než na posledních dvou kopcích. Ve slavném stoupání na Redoute zbyl z původně jedenáctičlenného úniku už jen poslední jezdec, Bruno Armirail. Blízko vrcholu pak raketově vystřelil z balíku Remco Evenepoel, na kterém visely po odstoupení Alaphilippa všechny naděje týmu Quick-Step. Dvaadvacetiletý závodník brzy dostihl Armiraila a na Côte de la Roche-aux-Faucons se Francouze zbavil.

Pronásledovatelé se mezitím na posledním brutálním stoupání nemohli dohodnout na tom, kdo bude dvaadvacetiletého Belgičana dohánět. Snažili se Dylan Teuns nebo Alexandr Vlasov, ale Evenepoel si stále užíval příjemný náskok více jak 30 sekund, který mu bohatě stačil k tomu, aby vyhrál svůj první monument v kariéře.

Skupinka, která bojovala o zbytek pódia, dorazila nakonec až po 48 vteřinách. Quinten Hermans a Wout van Aert pak ve spurtu zkompletovali belgický den na Lutych–Bastogne–Lutych.

Van Vleutenová si spravila náladu po loňské prohře ve finiši

Radost Annemiek van Vleutenové
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Nico Vereecken

Devětatřicetiletá van Vleutenová ovládla ženskou edici závodu podruhé v kariéře. Cyklistka stáje Movistar na trati dlouhé 142 kilometrů utrhla soupeřky na posledním klasifikovaném stoupání Côte de La Roche-aux-Faucons a cílovou rovinku si mohla na rozdíl od loňského ročníku vychutnat osamocena.

Mírným zklamáním skončil závod pro tým SD Worx s obhájkyní titulu Volleringovou. O druhé místo si zaspurtovala skupinka pěti závodnic 43 sekund po vítězce a druhé místo vybojovala Brownová pro FDJ. Až třetí a čtvrtá pozice zbyly na stájové kolegyně Volleringovou a Ashleigh Moolmanovou.

„Annemiek byla dnes moc silná. S Demi jsme se to snažily dotáhnout zpátky a vyhrát závod pro SD Worx, ale nakonec je z toho třetí místo. I tak si myslím, že na náš tým můžeme být hrdé, odvedly jsme dobrou práci,“ zhodnotila závod v cíli Moolmanová.

Van Vleutenová zvítězila v nejmladší ženské ardenské klasice podobnou taktikou jako v roce 2019. "Už na startu jsem věděla, že jet sólo bude kvůli protivětru těžké. Kdyby za mnou začaly spolupracovat, pravděpodobně by mě dojely. Vyhrávat v ženské cyklistice je pořád těžší, je mnohem větší konkurence. Ale mám na jaře skvělou formu a věděla jsem, že když nastoupím dvakrát, jsou moje šance větší. Vítězství je úžasné," komentovala svou jízdu trojnásobná mistryně světa.

Cyklistický závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 257,2 km:

1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 6:12:38, 2. Hermans (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers), 5. Higuita (Kol./Bora-Hansgrohe), 6. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious), 7. Valverde (Šp./Movistar), 8. Powless (USA/EF Education-EasyPost), 9. Hirschi (Švýc./SAE Team Emirates), 10. Woods (Kan./Israel-Premier Tech) všichni -48.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články