Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Valonský šíp má nové vítěze. Poprvé vyhráli Cavalliová a Teuns, neuspěl Pogačar

Nástupkyní Anny van der Breggenové coby vítězky Valonského šípu je Marta Cavalliová. Francouzská závodnice byla nejrychleji na vrcholu závěrečného stoupání Mur de Huy a stala se první vítězkou ardenské klasiky po sedmileté éře Van der Breggenové. Vítězem mužského závodu je také premiérově Dylan Teuns, který porazil veterána Alejandra Valverdeho.

Je nám líto, video expirovalo.
Teuns vyhrál Valonský šíp

Nejprve na slavné stoupání Mur de Huy, které v nejprudším úseku přesahuje dvacet procent sklonu, vyrazil ženský peloton. V něm chyběla neotřesitelná královna závodu Anna van der Breggenová, která už peloton diriguje z vozu sportovní ředitelky týmu SD Worx. Sedminásobná vítězka Valonského šípu ale letos spokojená být nemohla.

O vítězství spolu totiž bojovaly její dlouholetá rivalka Annemiek van Vleutenová s překvapeném jarní sezony, Italkou Martou Cavalliovou, která před deseti dny zvítězila na Amstel Gold Race. Čtyřiadvacetiletá Francouzka – mj. pátá žena víkendového Paříž-Roubaix Femmes – triumfovala i na této ardenské klasice, když Van Vleutenovou předstihla na posledních sto metrech stoupání.

Velkým favoritem mužského závodu byl znovu Julian Alaphilippe, který na slavné ardenské stěně triumfoval třikrát z posledních čtyř ročníků. V týmu měl jako záložní variantu také Remca Evenepoela, zato musel počítat s tím, že v pelotonu jede také Tadej Pogačar. A to byla pro francouzského mistra světa velká hrozba. Nakonec se však neradoval ani jeden.

Jak je pro Valonský šíp typické, o vítězi rozhodovalo posledních 1300 metrů – tedy délka stěny Mur de Huy, jejíž průměrný sklon 9,8 procenta nevypovídá dostatečně o její náročnosti. Dylan Teuns zde byl už jednou třetí a nyní své umístění ještě vylepšil. Vyrazil ve stejný moment jako Alejandro Valverde, a nakonec měl více sil než pětinásobný vítěz.

Dylan Teuns a Alejandro Valverde
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

Belgičan Teuns na posledních 50 metrech ještě zrychlil a porazil španělského veterána, třetí už s odstupem dojel Alexandr Vlasov a až čtvrtý byl Alaphilippe. Pogačar, který jel většinu kopce v sedle, už neměl v závěru sil a dojel dvanáctý.

Pokračoval také závod Kolem Alp, kde třetí etapa skončila úspěchem úniku. Nejvíce se z uprchlíků mohl radovat Lennard Kämna, pětadvacetiletý německý cyklista, který už vyhrál jednu z etap Tour de France. Kämna nastoupil kilometr před finišem a byl silnější než druhý Andrey Amador. Průběžné vedení pětietapového závodu drží Pello Bilbao.

Cyklistický závod Valonský šíp (WorldTour) - 202,1 km:

1. Teuns (Belg./Bahrajn-Victorious) 4:42:12, 2. Valverde (Šp./Movistar), 3. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) oba -2, 4. Alaphilippe (Fr./Quick Step-Alpha Vinyl) -5, 5. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers), 6. Woods (Kan./Israel-Premier) oba -7.

Závod Kolem Alp - 3. etapa (154 km): 1. Kämna (Něm.) 4:02:56, 2. Amador (Kost.) -3, 3. Lastra (Šp.), 4. Tesfazion (Eritr.), 5. Barta (USA), 6. Piccoli (Kan.) všichni -4, ...44. K. Vacek -2:33.

Průběžné pořadí: 1. Bilbao (Šp.) 12:12:08, 2. Bardet (Fr.) -6, 3. Valter (Maď.) -12, 4. Gall (Rak.), 5. Sivakov (Fr.), 6. Rubio (Kol.) všichni -16, ...44. K. Vacek -15:48.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články