Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kukrle: Nečekal jsem, že odeberou licenci celému týmu s 12 cizinci

Po vydařené loňské sezoně přestoupil Michael Kukrle do druhodivizní stáje Gazprom-RusVelo a o této příležitosti mluvil jako o splněném snu. Za ruský tým ale odjel pouze dva závody, než stáji Mezinárodní cyklistická unie odebrala licenci kvůli invazi na Ukrajinu. Kukrle se zařídil po svém a vrátil se do Elkov-Kasper, vůči bývalým stájovým kolegům ho ale trápí nečinnost UCI.

Je nám líto, video expirovalo.
Kukrle: Rozhazujeme sítě v profitýmech. Nabídky Elkovu jsem rád využil

Za Gazprom-RusVelo odjel sedmadvacetiletý český cyklista v únoru závody Kolem Ománu a Kolem Spojených arabských emirátů. Velmi krátké působení v profesionálním týmu si i tak pochvaluje: "Naučil jsem se toho hodně. Všechno je tam na profesionální úrovni. Na jaře jsem nikdy nedosahoval takových výsledků, takže zimní příprava v tomhle týmu se na mně letos dobře podepsala."

Když UCI kvůli ruské invazi na Ukrajinu vyřadila stáj z mezinárodních soutěží, přišlo kromě Kukrleho o práci dalších 11 zahraničních cyklistů včetně dalšího Čecha Mathiase Vacka. Kukrle podle svých slov začal s agentem rozhazovat sítě v jiných týmech asi týden po zastavení licence, nakonec se po měsíci raději vrátil do české stáje Elkov-Kasper, za kterou odjezdil posledních šest let.

"Prožíval jsem to těžce. Nehroutil jsem se, ale docela mě to překvapilo. Nečekal jsem, že můžou odebrat licenci celému týmu, kde nás bylo 12 cizinců mezi 21 závodníky. Měsíc jsme pak nevěděli, jestli se budeme moci vrátit do závodů třeba v neutrálních dresech," komentuje Kukrle své rozhodnutí ze stáje odejít.

Ne všichni jeho kolegové ale volili stejnou cestu a stále čekají na to, co bude. Podle Kukrleho se snaží bojovat o výjimku u Mezinárodní cyklistické unie, aby například povolila navýšení maximálního počtu jezdců v jiných profesionálních týmech. "Už jsou kluci hodně dlouho bez závodů a snaží se zabojovat, aby se k tomu UCI nějak postavila. Zatím se ale nic neděje, UCI to neřeší," mrzí Kukrleho.

Český závodník mezitím využívá dobré formy v Elkov-Kasper a v polovině dubna ovládl celkové hodnocení závodu Tour du Loir-et-Cher ve Francii. "Jsme silní a máme velký respekt v pelotonu. Všichni nás berou vážně, když se vlastně všech pět etap na špici točí naši tři lidi. Závodit s takovým týmem je za odměnu," řekl po závodě Kukrle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články