Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Druhý týden Gira zakončil vítězstvím Ciccone. V růžovém stráví volný den Carapaz

Druhý ze tří týdnů letošního Giro d'Italia je minulostí a vítězně jej uzavřel italský vrchař Giulio Ciccone. Rodák z Chieti vyhrál svou třetí etapu v kariéře, když uspěl z početného úniku. V čele průběžného pořadí zůstává Richard Carapaz, Jan Hirt klesl o jedno místo na dvanáctou příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Druhý týden Gira zakončil vítězstvím Ciccone

Giulio Ciccone přijížděl na Giro jako lídr svého týmu Trek-Segafredo, od začátku se mu však nedařilo a po čtvrté etapě začal pracovat pro lídra pořadí a svého kolegu Juana Pedra Lópeze. Poté, co španělský vrchař v sobotní etapě ztratil maglia rosa, ale Ciccone dostal volnou ruku. Naskočil si do třicetičlenného úniku a v závěrečném stoupání ukázal, že je ze soupeřů nejsilnější.

"Zkusil jsem to dnes, protože jsem se konečně cítil dobře. Ostatním jsem zkusil nastoupit v prudkém místě, protože jsem nechtěl čekat na sprint. Měl jsem tolik potíží, zranění, covid... Opravdu věřím, že je tohle nový začátek mé kariéry," říkal v cíli dojatý sedmadvacetiletý Ital.

V celkové klasifikaci se mnoho nezměnilo. Richard Carapaz stráví den volna v průběžném vedení, ovšem jen hubeném, když na druhého Jaie Hindleyho drží náskok pouhých devíti vteřin. Jan Hirt je dvanáctý, když jej v etapě předskočil Guillaume Martin. Na desátého Francouze nyní český cyklista ztrácí minutu a půl.

Giro pokračuje úterní velmi těžkou etapou s obávaným stoupáním Mortirolo.

Giulio Ciccone
zdroj: twitter.com/giroditalia

Jak etapa probíhala?

Po sobotním dramatickém dnu, který se zapsal mezi ty vůbec nejvýraznější za poslední roky, se dala očekávat klidnější podívaná. Opak byl pravdou, přinejmenším v úvodu etapy. Dlouhé desítky kilometrů trvalo, než se podařilo ustanovit únik dne, v němž bylo bezmála třicet jezdců. Nejvýraznější jména? Giulio Ciccone, Mathieu van der Poel, Koen Bowman nebo Hugh Carthy.

Zatímco vzadu v pelotonu Ineos Grenadiers kontrolovali tempo pro lídra závodu Richarda Carapaze, vepředu ve třech dlouhých stoupáních probíhala bitva o možný etapový triumf. Bowman vyhrál první prémii, oblékl se do modrého vrchařského dresu a odpal. Druhý vrchol přejel už jako první Ciccone ve společnosti pouze pětice závodníků.

Kromě Carthyho tu byli Santiago Buitrago, mrštný kolumbijský vrchař, a také Antonio Pedrero z týmu Movistar, bývalý mistr světa Rui Costa a Nizozemec Martijn Tusveld. Do cíle jim zbývalo zdolat vleklý, více než dvacetikilometrový výšlap do cílového Cogne, tedy místa, nedaleko něhož se před 151 lety narodil první vítěz Tour de France Francouz Maurice Garin.

Ciccone byl ze šestice nejsilnější a brzy vyrazil sám. Italský cyklista přijížděl na Giro s ambicí na celkové pořadí, z něho ovšem velmi brzy vypadl. Chuť si spravil alespoň částečně efektním sólovým vítězstvím v patnácté etapě, když nakonec na svého nejbližšího pronásledovatele Buitraga v závěru najel minutu a půl. Peloton dorazil v klidnějším tempu celých osm minut zpět.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články