Di Luca měl podruhé v kariéře pozitivní test na EPO

Ponte di Legno - Vítěz cyklistického závodu Giro d'Italia z roku 2007 Ital Danilo Di Luca měl na konci dubna pozitivní test na EPO. Pro sedmatřicetiletého závodníka stáje Vini Fantini-Selle Italia šlo o druhý případ, kdy byl přistižen, celkově pak o třetí provinění proti dopingovým pravidlům. Může dostat doživotní zákaz startů, stáj ho navíc ihned propustila.

Danilo Di Luca
zdroj: isifa/Gerryimages Editorial

Di Luca odevzdal pozitivní vzorek krátce před startem letošního Gira 29. dubna, kdy ho překvapili dopingoví komisaři mimosoutěžní kontrolou u něho doma. Di Luca byl ze závodu vyloučen. V průběžném pořadí zaujímal 26. místo se ztrátou 33 minut a 33 sekund za vedoucím Vincenzem Nibalim.

"Nečekal jsem něco takového. Je to pro mě překvapení. Jsem zklamaný," řekl novinářům Di Luca, když opouštěl týmový hotel. "Požádám o analýzu druhého vzorku a potom se můžeme bavit," dodal.

Sportovní šéf stáje, která s ním podepsala kontrakt až v průběhu této sezony, ale informace potvrdil a zkušeného veterána odsoudil. "Je to pravda," uvedl Luca Scinto. "Je to blázen. Idiot a kretén, co by se měl nechat vyšetřit, protože je nemocný a potřebuje pomoct. K tomu není co více říci. Dali jsme mu druhou šanci a věřili mu také sponzoři, ale on to vrátí zpátky tímto způsobem. Je bláznivé, když si jezdec myslí, že mu tohle projde," dodal Scinto.

Výsledkem rozhořčení vedení stáje byl okamžitý vyhazov. "Já sám ho nikdy nechtěl. Vybrali si ho ale sponzoři a ti také nyní musejí nést zodpovědnost," připomněl Scinto, že při podpisu smlouvy 26. dubna převážily zájmy sponzorů nad jeho názorem.

Armstrong komentoval na Twitteru

K Di Lukově kauze se překvapivě vyjádřil Lance Armstrong, jenž si dopingem pomohl k sedmi titulům na Tour de France, o něž dodatečně přišel. "Vím, že mám nulovou důvěryhodnost v otázkách dopingu, ale stejně jsem si nemohl pomoct a pomyslel jsem si: 'Opravdu Di Luca? Jsi fakt tak hloupý?'" napsal na Twitteru Američan, jenž navíc mezi slova "tak" a "hloupý" vložil vulgaritu.

Di Luca dal o sobě během letošního Gira několikrát vědět, byl navíc blízko vítězství ve čtvrté etapě. A to i přesto, že před startem závodu měl letos v nohách prakticky jen dva závodní dny.

Dobrou formu však vysvětloval tím, že během zimy hodně trénoval. Vyjádřil navíc přání závodit ještě další dva roky a italská média spekulovala o tom, že by v příští sezoně mohl hájit barvy přední stáje Astana. S tím se však Di Luca bude muset velmi pravděpodobně rozloučit. Místo toho přijde trest. A nebude první v jeho kariéře. Po pozitivním testu na EPO při Giru 2009 dostal dvouletý zákaz.

Vyšetřovatelé z Italského olympijského výboru (CONI) Di Lukovi ale následně podle pravidel antidopingové agentury WADA zkrátili trest o devět měsíců, neboť vyšetřovatelům pomáhal odhalovat další dopingové přestupky. Po vítězství na Giru 2007 byl potrestán tříměsíční suspendací za kontakt se "zakázaným" lékařem Carlem Santuccionem.

Di Luca je druhým hříšníkem letošního závodu po francouzském jezdci Sylvainu Georgesovi, který měl dopingový nález na zakázaný stimulant heptaminol ve vzorku moči odevzdaném po sedmé etapě a byl ihned po ověření vzorkem B stažen z další účasti v závodě. Nyní ho čeká disciplinární řízení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články