Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Demonstrace síly. Bernal vyhrál na šotolinovém kopci a vede Giro

První velká horská etapa letošního Giro d'Italia naznačila, že Egan Bernal je zpět ve své dřívější formě. Kolumbijský vrchař nezastavitelně nastoupil v závěru deváté etapy a žádný ze soupeřů na jeho atak nedokázal zareagovat. Bernal se obléká do růžového dresu a vede pořadí závodu o patnáct vteřin před druhým Remcem Evenepoelem.

Egan Bernal na Giro d'Italia
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Cyklistický peloton za sebou má dosud nejtěžší etapu letošního ročníku. Náročný den s několika horskými prémiemi zvládl nejlépe Egan Bernal, který svým soupeřům pláchl na posledním šotolinovém kilometru stoupání Campo Felice. Byl to nechytatelný nástup: nedokázal se udržet Attila Valter, ale ani Remco Evenepoel a další favorité.

Kolumbijec je tak při svém debutu na italské Grand Tour poprvé v růžovém dresu, s nímž se naopak loučí Valter. V průběžném pořadí vede Bernal o patnáct sekund před Evenepoelem, třetí je ruský vrchař Alexandr Vlasov.

Jak etapa probíhala?

Attila Valter a jeho složitý souboj o setrvání v růžovém dresu, to byla linka, která se táhla celou devátou etapou letošního Giro d'Italia. Maďarský cyklista se svojí stájí Groupama-FDJ měl plno práce už v úvodu, kdy se několikrát zformoval nebezpečný únik. V jednom z nich byl i Jan Hirt, tento pokus ale úspěšný nebyl.

Pak se situace ustálila, do čela šla sedmnáctka závodníků, z nichž žádný Valtera přímo neohrožoval. Mohl si oddechnout. Jenže pořád tu bylo závěrečné stoupání Campo Felice, kde chtěli soupeřit jezdci jako Egan Bernal či Remco Evenepoel, který byl navíc v pořadí za Valterem o pouhých jedenáct sekund. Nic jednoduchého.

Navíc se samotné finále odehrávalo na sterratách, tedy jemném štěrkovém povrchu, který cyklističtí fanoušci znají například z toskánského Strade Bianche. Valter byl brzy ze hry, když se na štěrku už neudržel tempa favoritů. Z něj naopak nechytatelně nastoupil Egan Bernal, kterého nedokázali stíhat ani ti nejlepší vrchaři jako Remco Evenepoel či Giulio Ciccone.

Na vrcholu byl o sedm vteřin dříve než Ciccone a o deset než Evenepoel, díky čemuž bylo jasné, že právě Bernal bude novým držitelem růžového dresu. V pořadí nakonec drží náskok patnácti sekund před druhým Evenepoelem. Právě mezi těmito dvěma mladíky by se mělo v dalších dvou týdnech bojovat o vítězství na letošním Giru.

Je nám líto, video expirovalo.
9. etapa Giro d'Italia

"Nemůžu uvěřit, že se tohle děje. Musel jsem toho hodně obětovat, abych byl po loňské Tour v téhle situaci," řekl v emotivním rozhovoru Bernal, jenž musel minulý rok z Tour de France odstoupit kvůli bolestem zad. "Myslel jsem si, že by se mi dnes mohlo dařit, ale nebyl jsem si jistý, jestli budu usilovat o etapové vítězství. Ale mí týmoví kolegové ve mě věřili, říkali, 'máš na to'. Takže tahle výhra je pro ně," dodal kolumbijský vrchař.

Hrozivě vypadajícím pádem dnes skončilo Giro pro Mateje Mohoriče. Slovinský cyklista zřejmě trefil v zatáčce ve sjezdu nerovnost na silnici, letěl přes řídítka a po saltu dopadl na záda. Náraz byl tak silný, že se Mohoričovi rozlomilo kolo. Člen stáje Bahrajn Victorious byl převezen na kontrolu do nemocnice, ani na okamžik neztratil vědomí a podle týmu vyvázl z nehody bez vážnějších zranění.

Před prvním volným dnem čeká cyklisty v pondělí etapa z L'Aquily do Foligna o délce 139 kilometrů.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 9. etapa: Castel di Sangro - Campo Felice (160 km):

1. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) 4:08:23, 2. Ciccone (It./Trek-Segafredo), 3. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) oba -7, 4. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step), 5. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) oba -10, 6. Caruso (It./Bahrajn Victorious), 7. Bardet (Fr./DSM), 8. Soler (Šp./Movistar), 9. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers), 10. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) všichni -12, ...34. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:18.

Průběžné pořadí: 1. Bernal 35:19:22, 2.Evenepoel -15, 3. Vlasov -21, 4. Ciccone -36, 5. Valter (Maď./Groupama-FDJ) -43, 6. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -44, 7. Caruso -45, 8. Martin -51, 9. S. Yates (Brit./BikeExchange) -55, 10. Formolo (It./SAE Team Emirates) -1:01, ...39. Hirt -21:52.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články