Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Na Giru se radoval únik, zatímco Valter dál drží růžový dres. Závod přišel o Ewana

Na Giro d'Italia se po osmé etapě raduje pětadvacetiletý Victor Lafay ze stáje Cofidis. Mladý Francouz uspěl z úniku, zatímco hlavní pole si vybralo volnější den. V růžovém dresu se nadále drží maďarský cyklista Attila Valter. Kvůli zdravotním problémům v úvodu etapy odstoupil sprinter Caleb Ewan.

Je nám líto, video expirovalo.
Lafay slavil z úniku, Giro vede dál Valter

Francouzský tým Cofidis spoléhá na letošním Giro d'Italia hlavně na Eliu Vivianiho. Jenže hlavní hvězda stáje zatím výsledkově strádá. Francouzi si ale mohou oddechnout: Vivianiho zastoupil triumfem z úniku jeho mladší kolega, pětadvacetiletý Victor Lafay. Pro rodáka z Lyonu jde o první vítězství v jeho profesionální kariéře.

Růžový dres zůstává na zádech Attily Valtera, který se musel strachovat pouze v nervózním úvodu etapy. Jeho jedenáctivteřinový náskok před druhým Remcem Evenepoelem ale zažije krušné chvíle v nedělní deváté etapě, v níž dojde na několik horských stoupání. Vidět bychom měli souboj jezdců na celkové pořadí.

Jak etapa probíhala?

Z osmé etapy ještě závodníci neukrojili ani hodinu a už bylo letošní Giro d'Italia chudší o jedno jméno. Caleb Ewan, vítěz dvou etap, odstoupil v úvodu dne, jeho tým později mluvil o potížích s kolenem. Držitel maglia ciclamino, tedy fialového bodovacího dresu, tak už nezasáhne do dalších sprinterských bojů.

Zatímco Ewan nasedal do doprovodného auta, zbytek pelotonu se rozhodně neloudal a jezdci z týmu Groupama-FDJ, z něhož je průběžně vedoucí Attila Valter, měli plné ruce a nohy práce s tím, aby startovní pole drželi pohromadě. Nakonec pustili do úniku devítku cyklistů, z nichž nikdo Valterovo vedení neohrožoval. Maďarský lídr Gira si mohl oddechnout.

Zbytek dne už byl o poznání klidnější a jezdci ve skupině uprchlíků mohli dlouhé kilometry přemýšlet nad taktikou pro závěr etapy, ve kterém ještě čekalo tříkilometrové stoupání Guardia Sanframondi. V něm nejvíce zbývajících sil našel Victor Lafay ze stáje Cofidis. Pro pětadvacetiletého Francouze jde o vůbec první vítězství v profesionální kariéře.

Marně jej v závěru ještě stíhal domácí veterán Francesco Gavazzi. Za soubojem uprchlíků etapa vrcholila také pro hlavní peloton, který sice zrychlil, k žádnému velkému útoku ale nedošlo. Favorité si tak pošetřili síly na následující horskou etapu, v níž bude Valterovo vedení pod velkým tlakem.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa: Foggia - Guardia Sanframondi (170 km):

1. Lafay (Fr./Cofidis) 4:06:47, 2. Gavazzi (It./Eolo-Kometa) -36, 3. Arndt (Něm./DSM) -37, 4. Oliveira (Portug./Movistar) -41, 5. Carboni (It./Bardiani-CSF-Faizane) -44, 6. Goossens (Belg./Lotto-Soudal) -58, 7. Campenaerts (Belg./Qhubeka-ASSOS) -1:00, 8. Gougeard (Fr/AG2R-Citroën) -1:54, 9. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates) -3:04, 10. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -4:48, ...48. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -5:18.

Průběžné pořadí: 1. Valter (Maď./Groupama-FDJ) 31:10:53, 2. Evenepoel (Belg./Deceuninck-Quick Step) -11, 3. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -16, 4. Vlasov (Rus./Astana-Premier Tech) -24, 5. Carthy (Brit./EF Education-Nippo) -38, 6. Caruso (It./Bahrajn Victorious) -39,7. Ciccone (It./Trek-Segafredo) -41, 8. D. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) -47, 9. S. Yates (Brit./Bike Exchange) -49, 10. Vervaeke (Belg./Alpecin-Fenix) -50, ...44. Hirt -20:40.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články