Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Cyklokros v toskánské krajině. Od bláta umazaný Benoot vyhrál v Sieně

Nemůže se pyšnit kdovíjakou tradicí, přesto se toskánský závod Strade Bianche rychle dostal do srdcí cyklistických fanoušků. Jeho šotolinové úseky, které se díky chladnému počasí a dešti letos změnily v mazlavé bahnité plochy, zvládl nejrychleji belgický závodník Tiesj Benoot. Na sedmé příčce dojel do cíle v Sieně Zdeněk Štybar. Závod žen vyhrála Anna van der Breggenová.

Má teprve dvanáctiletou historii, přesto už mnozí volají po tom, aby se právě tento závod stal šestým cyklistickým Monumentem. Italské Strade Bianche, které se odehrává v Toskánsku v okolí města Siena, si rychle získalo své nadšené příznivce. Málokterý podnik v cyklistickém kalendáři má tak oddané zastánce.

Mohou za to především šotolinové úseky (strade bianche), na kterých se toskánský závod odehrává. V letošním ročníku se zhruba třetina trati (šedesát kilometrů v jedenácti úsecích) jela právě na rozbahněné šotolině, na níž se podepsalo velmi chladné počasí a déšť, který se nad touto částí Itálie usídlil. 

Závodníci na sobě po prvním průjezdu mazlavým povrchem vezli vrstvy bláta, které z jejich dresů rychle udělalo těžko identifikovatelnou textilii. Připomínalo to některé klasické ročníky závodu Paříž-Roubaix, jako třeba ten z roku 2002, jenž za hustého deště také dokončily démonické postavy s od bláta zamaskovanými obličeji.

Podmínky na trati trápily jezdce, závodu však daly výtečný náboj – velmi brzy se ustálila zhruba sedmdesátičlenná skupina, ve které kdo nebyl, raději na zbytek dne rezignoval a slezl z kola. Po sedmém z jedenácti šotolinových úseků poté z čela uniklo deset cyklistů, které vedl Michal Kwiatkowski s Alejandrem Valverdem a Peterem Saganem.

Za nimi se rozpoutal boj o přežití, který si "užíval" také Zdeněk Štybar. Český závodník už jednou v cíli slavil vítězství (v roce 2015) a několikrát mu byl blízko (o rok později jej v uličkách starého města v Sieně porazil Fabian Cancellara), nyní však musel stíhat své soupeře. Uspěl, avšak v té chvíli už byla ujetá dvojice uprchlíků.

A ne jen tak ledajaká. Romain Bardet již dvakrát skončil na pódiu Tour de France a nepotřebuje tak další představování. Jeho parťák už také získal své "ostruhy": trojnásobný světový šampion v cyklokrosu Wout van Aert zkouší štěstí i na silnici a takovéto podmínky mu na rozdíl od mnoha ostatních navýsost vyhovovaly.

Společně rychle navyšovali náskok a brzy jejich odstup stoupal do povážlivých rozměrů. Favorité váhali a čekali jeden na druhého s tím, kdo vezme za tempo. Bardet s van Aertem ovšem neotáleli, až se skupina za nimi dohodne, a ukázkově spolupracovali. Jediný Tiesj Benoot se nevzdal a patnáct kilometrů před Sienou se mu podařilo vedoucí duo dohnat.

O tři kilometry později navíc třiadvacetiletý belgický klasikář sám zaútočil na poslední strade bianche a setřásl oba soupeře. Benoot dosud nikdy nevyhrál žádný profesionální podnik (přestože už před třemi roky skončil pátý v závodu Kolem Flander), nyní ho od premiérového triumfu dělilo jen o málo více než deset kilometrů.

S tváří, na které se utvořila blátivá krusta, se Benoot přihnal do uliček starého města a vydal se stoupat do strmého dlážděného srázu vedoucího na hlavní sienské náměstí. Nádherný finiš už si mohl s klidem vychutnat. Oslavil vítězství a spolu s ním i jeho tým Lotto Soudal, ve kterém si vítězství svého svěřence užil i nový poradce Tom Boonen.

O druhé místo se ve srázu prali Bardet a van Aert. Francouzský jezdec potvrdil, že je lepším vrchařem, a připsal si cenné druhé místo. Velmi spokojený ovšem musí být i v cíli třetí van Aert, který ukázal, že jeho síla nespočívá pouze v cyklokrosu. Na sedmé příčce dojel do centra Sieny český šampion Štybar.

Tiesj Benoot na cestě za vítězstvím na Strade Bianche
zdroj: Twitter.com/StradeBianche

Benoot svůj nástup popisoval v cíli. "Ujela mi silná desetičlenná skupina, ale společně se Saganem se mi podařilo se do ní dostat zpět. Cítil jsem se opravdu dobře, ale situace nebyla dobrá – byl jsem sám oproti týmům Kwiatkowského a Sagana. Mluvil jsem se svým týmovým ředitelem, který mi řekl, ať to zkusím, protože jinak je to pro mě konečná," líčil.

"Tak jsem se vydal za Bardetem a van Aertem. Chytil jsem jednu skupinku, pak jsem jim nastoupil a nakonec dohnal čelo závodu. Moment jsem si vybral správný a ujel jim na posledním hodně těžkém úseku. Je to skvělé, nečekal jsem to, ale měl jsem opravdu velmi, velmi dobrý den," dodal belgický závodník.

Otvírák WWT vyhrála Van der Breggenová

Svůj závod jely před mužským pelotonem ženy. Úvodní podnik elitního seriálu Women's WorldTour vyhrála v těžkých podmínkách zřejmě nejsilnější závodnice posledních let Anna van der Breggenová. Vítězka olympijského závodu z Ria či loňského ardenského triptychu (Amstel Gold Race, Valonský šíp a L-B-L) dojela do cíle s pohodlným náskokem.

Druhá Kararzyna Niewiadomá ztratila na nizozemskou závodnici bezmála padesát vteřin a potřetí tak skončila druhá na vítězném pódiu (ženské Strade Bianche se jelo zatím čtřikrát). Na třetí příčce dojela do cíle italská šampionke Elisa Longo-Borghiniová, které obhajobu loňského triumfu zhatil problém s technikou.

"Asi je to můj osud být na Strade Bianche vždy druhá. Velmi oceňuji všechny soupeřky, které dojely až do cíle. Všechny jsou skvělé. To, co se dneska na silnicích dělo, bylo horší než peklo," líčila polská cyklistka v cíli. Závod jela i Nikola Nosková, do jeho průběhu však v dresu italské stáje Bepink výrazněji nezasáhla a v průběhu dne odstoupila.

Cyklistický jednodenní závod Strade Bianche (WorldTour) - 184 km:

1. Benoot (Belg./Lotto) 5:03:33, 2. Bardet (Fr./AG2R) -39, 3. Van Aert (Belg./Vérandas Willems), 4. Valverde (Šp./Movistar) oba -59, 5. Visconti (It./Bahrajn-Merida) -1:27, 6. Power (Austr./Mitchelton-Scott) -1:29, 7. Štybar (Quick-Step Floors) -1:42. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články