Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Valverde znovu vítězně. V Emirátech slaví další letošní triumf

Alejandro Valverde pokračuje ve svých skvělých výkonech. Po vítězství v závodě Kolem Valencie vyhrál španělský jezdec i podnik Kolem Abú Zabí. Rozhodla o tom závěrečná etapa, v níž na vrcholu hory Jebel Hafeet porazil Miguela Ángela Lópeze. Tomu patří v celkovém pořadí třetí příčka, na druhém místě skončil Wilco Kelderman. Čtrnáctá příčka celkově patří Romanu Kreuzigerovi.

Alejandro Valverde
zdroj: Twitter.com/Abu_Dhabi_Tour

Čtrnáct vteřin náskoku držel před závěrečnou etapou závodu Kolem Abú Zabí lídr průběžného pořadí Rohan Dennis. Rozhodnout mělo jedenáct závěrečných kilometrů dne – výstup na horu Jebel Hafeet, která se zdvihá průměrem 6,6 procenta (maximální sklon 11 %). Ze hry o triumf nebyli Wilco Kelderman (+16), Alejandro Valverde (+24) ani Tom Dumoulin (+31).

V úvodu cílového stoupání začala tempo tahat stáj Astana, která o víkendu již slavila vítězství na úvodní belgické klasice Omloop Het Nieuwsblad (pro triumf si dojel Michael Valgren). Tady jezdci v bleděmodrém pracovali pro Miguela Ángela Lópeze, jenž s bezmála padesátivteřinovou ztrátou už pomýšlel hlavně na etapové vítězství.

Šest a půl kilometrů pod vrcholem začaly problémy pro Dennise, který se "časovkářským" stylem snažil držet na čele. Útoky Valverdeho, Lópeze a Juliana Alaphilippa ale první skupinu roztrhaly a australský šampion odpadl. Pryč už byl také Dumoulin, jenž se obětoval pro svého týmového kolegu Keldermana, aby mu o chvíli později znovu vypověděla službu technika.

Přišel atak Lópeze, který nastoupil v okamžiku, kdy do cíle zbývaly ještě čtyři kilometry. Kolumbijský vrchař už letos slavil jedno etapové vítězství v závodě Kolem Ománu a nyní na jeho zrychlení dlouho nikdo nereagoval. Až Valverde v sobě dokázal najít zbytky sil a sám překonal mezeru k vedoucímu soupeři.

Mezi nimi se rozhodovalo o etapovém vítězství. Valverde najel do posledních několika set metrů ze druhé pozice a zkušeně si vítězství pohlídal. Nezískal navíc pouze etapu, ale i celkový triumf v závodě. O patnáct sekund později projel čárou Alaphilippe spolu s Keldermanem, na dosavadního lídra Dennise se v cíli čekalo minutu a 43 vteřin.

Cyklistický závod Kolem Abú Zabí (WorldTour) - 5. etapa (199 km):

1. Valverde (Šp./Movistar) 4:38:47, 2. López (Kol./Astana) stejný čas, 3. Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors), 4. Majka (Pol./Bora), 5. Kelderman (Niz./Sunweb), 6. Formolo (It./Bora) všichni -15, ...12. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -59.

Konečné pořadí: 1. Valverde 16:00:11, 2. Kelderman -17, 3. López -29, 4. Alaphilippe -31, 5. Majka -45, 6. Formolo -1:13, ...14. Kreuziger -1:42. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články