Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Cyklistům začala sezona. Úvodní etapu Tour Down Under vyhrál domácí Welsford

Zimní pauza je minulostí. Cyklistická sezona naplno začala. Po tříetapovém ženském závodě Tour Down Under se rozběhlo i šestietapové mužské klání, jehož první etapu ve spurtu vyhrál domácí Sam Welsford. Svůj australský debut ozdobil desátým místem Mathias Vacek.

Sam Welsford
zdroj: ČTK / Profimedia

Stejně jako mnoha dalším cyklistům i Vackovi začíná sezona na Tour Down Under. První etapu roku, který by jej měl zavést i na olympijské hry či španělskou Vueltu, zvládl dobře a cílem ve městě Tanunda projel na desátém místě.

Kromě aktuálního mistra republiky startuje v Austrálii i Pavel Bittner, který dojel v hlavním poli, a také Josef Černý. Nejzkušenější z české výpravy dorazil za pelotonem se ztrátou minuty a půl.

O vítězství se podle očekávání rozhodovalo ve sprintu. V dobré pozici vyrazila domácí hvězda Caleb Ewan, která se po letech vrátila do asutraslkého týmu Jayco-AIUla. Ovšem Ewan se svým závěrečným zrychlením vůbec nemohl měřit krajanu Samu Welsfordovi, který využil výtečné podpory svého týmu Bora-hansgrohe a s přehledem zvítězil.

"Byl to pořádně těžký den, protože je hrozné vedro. Získali jsme dobrou pozici, vyhnuli se několika pádům a v závěru měli i trochu štěstí. V závěru trochu foukalo proti, ale vyšlo to," hodnotil v cíli vítěz etapy. Pro Welsforda, který by měl letos startovat na italském Giru, jde o jeho druhý triumf ve WorldTour.

Mezi Welsforda a Ewana se na poslední chvíli vměstnali také Phil Bauhaus a Biniam Girmay. Tour Down Under pokračuje v noci z úterý na středu středoevropského času etapu Norwood – Lobethal v délce 141 kilometrů. Opakovat by se měl hromadný finiš.

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour) – 1. etapa (144 km):

1. Welsford (Austr./Bora-hansgrohe) 3:25:56, 2. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 3. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty), 4. Ewan (Austr./Jayco-AlUla), 5. Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers), 6. Kanter (Něm./Astana-Qazaqstan), ...10. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek), 72. Bittner (ČR/dsm-firmenich PostNL) všichni stejný čas, 127. Černý (ČR/Soudal-Quick Step) -1:25.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články