Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Nová sezona? Klasiky, snad olympiáda a pak první Grand Tour, doufá Vacek

Je jedním z hrstky českých cyklistů ve World Tour. Mathias Vacek začíná v dresu týmu Lidl-Trek svou další sezonu mezi elitou. Před sebou má australskou Tour Down Under, po které by všechno mělo následovat v rychlém sledu: jarní klasiky, olympijské hry v Paříži a poté i první start na třítýdenním závodu, kterým by měla být španělská Vuelta.

Mathias Vacek na lednové Down Under Classic 2024
zdroj: ČTK / Profimedia

Jednadvacetiletý Vacek má za sebou náročný rok, v němž závodil od ledna do října. I letos bude mít nabitý program s několika vrcholy. Prvními budou jarní klasiky. "V plánu také je, že budu startovat na Vueltě," prozradil Vacek, který dosud žádnou Grand Tour nejel. "A doufám, že předtím se nominuju na olympiádu, to je pro mě letos také velký cíl," doplnil.

S týmem se už týden připravuje na podnik, který začne v noci na úterý. "Už jsem věděl, jak se na to mám připravit, a nijak mě to nestresuje, i mi to vyhovuje, že začnu už v lednu," řekl. Austrálii si úřadující domácí šampion v silničním závodě oblíbil. I díky velkému úspěchu v podobě stříbra v hromadném závodě jezdců do 23 let předloni na MS ve Wollongongu.

"Mám na Austrálii výborné vzpomínky. Snad to teď taky půjde dobře, abych si je nezkazil," uvedl. "Ale není to jen o tom, že člověk závodí a dělá svoji práci. Kolikrát za život se kouknete do Austrálie? Chci poznat i nové prostředí, trochu se kouknout po okolí, na klokany, koaly. Je to také o tom, mít nějaké zážitky mimo kolo," doplnil Vacek.

Tým Lidl-Trek pro sezonu 2024
zdroj: Lidl-Trek

Australané už jsou rozjetí, my tolik ne

V Austrálii ale bude hlavně v roli závodníka. "Jde o těžký závod, protože Australané mají léto a sezonu v plném proudu, takže jsou už docela rozježdění. I Evropané mají dobré přípravy třeba ve Španělsku, ale Australané mají v lednu závodní rytmus. Bude to určitě trochu vyhrocené," řekl.

K tomu je potřeba přičíst i teplé podnebí a profilově náročnější etapy. "Proto myslím, že to budou tvrdé a rychlé závody. Etapy budou rovinaté i zvlněné. Čekají nás i trochu delší kopce, takže to bude celkově hodně pestré. Věřím, že ve zvlněných etapách budu mít šanci ukázat, co snad ve mně je. Měl bych být v dobré kondici, snad se povede nějaký pěkný výsledek," přál si Vacek.

Přípravu na sezonu zahájil už v listopadu, tradičně se starším bratrem Karlem. "Děláme to tak už třetí rok, vyhovuje nám to. Je to dobré, když máte na trénink parťáka, zvlášť na začátku sezony, kdy člověk musí najíždět objem a jezdit dlouhé tréninky bez intervalů. Je výborné, když k sobě někoho máte," pochvaloval si Vacek.

Po návratu z Austrálie pojede Kolem Algarve v Portugalsku, Omloop Het Nieuwsblad v Belgii, Strade Bianche a klasiky až do Paříž-Roubaix. "Vrcholem bude to, že bych měl být lídr na nějaké menší klasice a samozřejmě zkusím zabojovat i o top umístění v monumentech, jako jsou Flandry nebo Roubaix. A samozřejmě chci pomoct týmu," dodal Vacek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články