Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

ČT Author Cup vyhrál opět Václav Ježek

Praha - Cyklistický ČT Author cup v Josefově Dole v Jizerských horách ovládl opět po roce Václav Ježek. Na 63 kilometrů dlouhou trať se vydalo na tři a půl tisíce jezdců. Novým generálním partnerem jednoho z nejpopulárnějších cyklomaratonů je Česká televize, která z akce přináší živé vstupy.

Sport
zdroj: ČT4

"Ze začátku jsem jel docela dobře a říkal jsem si, že je to dnes nějaké jednoduché. Ke konci mi ale docházely síly, bylo to asi těžší než loni," uvedl Ježek, podle kterého je závod nepříjemný profilem. "Musí se vystoupat skoro až na nejvyšší bod Jizerek, pak se spadne dolů a pak se zase stoupá."

Na druhém místě skončil Jan Strož. "Jsem rád, že to dopadlo takhle, příští rok můžu složit reparát. Dneska mě to bolelo prakticky celý závod, úsek okolo Bedřichova je dost náročný," řekl. Spokojený byl i třetí Jiří Novák. "Jen jsem to trochu takticky podcenil, nechal si ujet Ježka a nebyl schopný ho vůbec dojet. Jizerky jezdím hodně, ale tahle trať na mě moc není. Jsem spíš vrchař. Závod bych si někdy chtěl užít, ale vždycky se tu jede na krev," vysvětlil.

Říha: Author Cup to nejlepší, co si může cyklista přát

Letošní trať Author Cupu byla kopií minulých ročníků - vedla asfaltovými a přírodními cestami i po panelech. "V Jizerských horách je to tradiční, pomyslné rozloučení se sezonou. Je to nejmasovější závod v ČR na závěr sezony, to nejlepší, co si může každý cyklista přát," řekl organizátor závodu Karel Říha.

Závod, v němž spolu soupeří profesionálové s cyklistickými nadšenci, se jel ve vlnách. "Zvládnout masu tří a půl tisíc lidí není jednoduché. Je potřeba startovní pole rozdělit, mezi jednotlivými vlnami je časová prodleva, ale vzhledem k tomu, že čas závodníka je měřen čipovou technologií, se měří průjezd startovní páskou a cílovou bránou," vysvětlil Říha.

18. ročník se jel nově pod hlavičkou České televize. "Získává tím nový vítr. Je to pro nás výzva, jsme opravdu rádi, že jsme se mohli spojit s veřejnoprávní televizí," uvedl Říha. "Převzetím akce pokračujeme v aktivní komunikaci směrem ke sportovní veřejnosti. Tímhle počinem chceme říct, že sportovní stanice přináší i něco víc," dodal výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

ČT sport se na 18. ročník podívá v sobotu hned třikrát. "Jeden vstup bude v 9:50 a bude obsahovat start celé akce, druhý bude ve 12:10, kdy naopak budou nejlepší závodníci dojíždět a pak se tam vrátíme ještě jednou ve 14:45, kdy už dojedou amatéři a divákům ukážeme atmosféru závodu," pozval Ponikelský diváky.

Je nám líto, video expirovalo.
ČT Author Cup 2013: Jiří Ponikelský a Karel Říha

Ze závodu, kterého se vedle tváří ČT účastnil také veslař Ondřej Synek a skončil v první padesátce, bude navíc vytvořen televizní dokument, jenž půjde do vysílání příští týden. "Jsem spokojený. Na kole moc nejezdím, jen občas při tréninku, ale s mými 105 kily je to dobrý. Poslední kilometr a půl z kopce jsem bodl kolo a dojížděl naprázdno," uvedl Synek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články