Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Na covidem sužovaném Švýcarsku se raduje Denz. Vyhrál etapu s vrcholem na Moosalp

Téměř osmnáctikilometrové stoupání Moosalp, kterým vrcholila šestá etap závodu Kolem Švýcarska, nejlépe sedlo německému cyklistovi Niku Denzovi. Jezdec týmu DSM vyhrál sprint ze skupinu uprchlíků. Kvůli nákaze koronavirem musela před etapou odstoupit stáj Bahrajn-Victorious se sportovním ředitelem Romanem Kreuzigerem či skoro celá sestava EF Education First-EasyPost. Mezi nakaženými je také vítěz páté etapy Alexandr Vlasov. 

Peloton stoupá na Nufenenpass
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

Nico Denz se pravidelně stará o potřeby svých lídrů, naposledy třeba na Giro d'Italia, kde pracoval pro Romaina Bardeta. Německý cyklista ale po odstoupení svých kolegů vinou covidu na letošním závodě Kolem Švýcarska dostal volnou ruku, čehož využil. Denz zvítězil na vrcholu obávaného stoupání Moosalp, když ve finiši předspurtoval Clementa Champoussina.

Lídrem závodu "zůstává" Jakob Fuglsang, který se do čela dostal až kvůli nucenému odstoupení Alexandra Vlasov vinou nakažení koronavirem. Vedení bude hájit v sobotní horské etapě a případně i v nedělní časovce.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr 6. etapy závodu Kolem Švýcarska

Jak etapa probíhala?

Ještě před startem šestého dne bohužel přišly podobné zprávy jako v předchozí etapě, do níž nenastoupili jezdci týmu Jumbo-Visma nebo Adam Yates. Mezi covidově pozitivní se před začátkem etapy na Moosalp, nejtěžší stoupání tohoto ročníku, zařadili závodníci stáje UAE Team Emirates, Bahrajn-Victorious nebo lídr závodu Alexandr Vlasov.

Peloton tak nečítal ani sto jmen, závod však k překvapení některých pokračoval. Skupina uprchlíků dorazila až pod závěrečný kopec Moosalp, který se se svými více než sedmnácti kilometry a sklonem nad sedmi a půl procent vysoko tyčil nad jezdci. V úniku měl největší jméno Fausto Masnada, italský vrchař, který letos bojoval se zdravotními problémy.

Dlouho se s ním držel německý cyklista Nico Denz, jeden z několika málo zbývajících jezdců z týmu DSM ve Švýcarsku, a také Clement Champoussin a José Herrada. Nakonec se o vítězství v těžkém kopci sprintovalo, a německý převážně domestik Denz, který byl i na letošním Giro d'Italia, na poslední chvíli zvítězil. Skupina favoritů dojela o několik minut později a nechyběl v ní lídr Jakob Fuglsang.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 6. etapa (177,5 km):

1. Denz (Něm./DSM) 5:11:14, 2. Champoussin (Fr./AG2R-Citroën), 3. Herrada (Šp./Cofidis), 4. Simmons (USA/Trek-Segafredo) všichni stejný čas, 5. Masnada (It./Quick-Step-Alpha Vinyl) -11, 6. Pacher (Fr./Groupama-FDJ) -1:33.

Průběžné pořadí: 1. Fuglsang (Dán./Israel-Premier Tech) 27:30:30, 2. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -1, 3. Higuita (Kol./Bora-hansgrohe) -10, 4. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -26, 5. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -34, 6. Leknessund (Nor./DSM) -46.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články