Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Těžkou švýcarskou etapu vyhrál Vlasov, který obléká i žlutý dres. Kvůli covidu odstoupilo Jumbo-Visma i Yates

Závod Kolem Švýcarska má za sebou zatím nejdramatičtější etapu, kterou ve městě Novazzano vyhrál ve sprintu z pětičlenné skupiny Alexandr Vlasov. Ve žlutém už není dosavadní lídr Stephen Williams, dres od něj přebírá právě ruský cyklista. V pelotonu nepokračuje Adam Yates či jezdci stáje Jumbo-Visma, kteří odstoupili kvůli nákaze nemocí covid-19. 

Alexandr Vlasov
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Vincent Kalut

Skvělá forma týmu Bora-hansgrohe, která s Jaiem Hindleym vyhrála letošní Giro d'Italia, pokračuje i na závodě Kolem Švýcarska. Alexandr Vlasov vyhrál velmi náročnou pátou etapu, a protože dosavadní lídr Stephen Williams neudržel tempo nejlepších, přebírá od něj právě Vlasov žlutý dres, který bude hájit v páteční šesté etapě. Ta přinese první skutečně velké stoupání Moosalp.

Vlasov, který vinou ruské agrese na Ukrajině nemůže vozit dres mistra své země, už letos v dubnu vyhrál ve Švýcarsku závod Kolem Romandie. Nyní přidal etapu na ještě slavnějším a tradičnějším podniku. "Zítra to pro náš tým bude těžká práce, ale jsem samozřejmě rád, že žlutý dres mám. Ve Švýcarsku se mi daří," hodnotil v cíli Vlasov.

Jak etapa probíhala?

Pátá etapa byla zajímavá už před svým samotným startem, když své odstoupení v rychlém sledu oznámila stáj Jumbo-Visma, Adam Yates z Ineos Grenadiers a tři členové týmu DSM. Na vině je ve všech případech nákaza koronavirem, která jezdcům velmi komplikuje i možnost startu na červencové Tour de France.

"Přes všechna opatření se do týmu znovu vloudil koronavirus. V zájmu zdraví jezdců, personálu a kvůli ochraně pelotonu a závodu považujeme za nejrozumnější odstoupit," uvedlo vedení stáje Jumbo-Visma v prohlášení. Ze stejného důvodu nedokončilo Jumbo-Visma předloňské Giro d'Italia a letos v lednu muselo předčasně ukončit týmové soustředění.

Hektická a ne pro všechny příjemná byla i samotná etapa. Dosavadní lídr Stephen Williams ještě daleko před cílem odpadl a bylo jasné, že závod bude mít nového muže v čele pořadí. Že jím nebude Remco Evenepoel, se ukázalo deset kilometrů před finišem kopcovité etapy. Belgičan definitivně neudržel tempo a vypadl, podobně jako třeba Thibaut Pinot, z první skupiny.

Následoval kopcovitý a technický závěr, kde čtyři kilometry před cílovým Novazzanem nastoupil protřelý Dán Jakob Fuglsang, který si vytvořil značný náskok. Byl ale dostižen čtyřčlennou skupinkou s Alexandrem Vlasovem a právě tento ruský cyklista vyhrál závěrečný sprint před Neilsonem Powlessem a třetím Fuglsangem.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 5. etapa (190,8 km):

1. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) 4:30:29, 2. Powless (USA/EF Education-EasyPost), 3. Fuglsang (Dán./Israel-Premier Tech), 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) všichni stejný čas, 5. Ulissi (It./SAE Team Emirates) -5, 6. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe) -6.

Průběžné pořadí: 1. Vlasov 22:16:56, 2. Fuglsang -6, 3. Thomas -7, 4. Kron (Dán./Lotto Soudal) -14, 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Higuita (Kol./Bora-hansgrohe) oba -16.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články