Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Co dovedlo Hekeleho k senzačnímu triumfu? Přemýšlel jsem jako šachista, prozradil

Loni v lednu chtěl končit. Už poněkolikáté. Neudělal to a ve 42 letech slaví největší úspěch své kariéry. Emil Hekele, amatér, který trénuje až po práci, se o víkendu v Jičíně stal českým cyklokrosovým šampionem a zajistil si tak účast na únorovém mistrovství světa ve švýcarském Dübendorfu. Nechce se spokojit s málem, věří si i mezi světovou elitou.

Emil Hekele slaví vítězství v MČR v cyklokrosu
zdroj: ČTK autor: Slavek Ruta

Ve své kariéře zkušený závodník několikrát přemýšlel, jestli bude pokračovat. "Měl jsem dvě pochybnosti. Dvakrát jsem skončil. Ty tréninky jsou náročné, jezdí se v zimě, v bahně. Není jednoduché podstupovat tu dřinu každý den," řekl Hekele.

Vždycky snil o tom, že se stane profesionálem, ale nikdy k tomu neměl podmínky a trénovat chodí až po práci. Velkou roli podle něj hraje způsob přemýšlení. "Snažím se, mám dobrou hlavu. Moje tréninky jsou zaměřené tak, aby mě bavily. Na tom mám postavenou filozofii, proč ten sport dělám. Pak je pro mě jednodušší adaptovat se v poloamatérských podmínkách."

Vždycky se cyklokros snažil dělat s největším možným úsilím a výsledek se konečně dostavil. "V hlavě jsem to měl nastavené, abych udělal maximum - abych vyhrál. Šel jsem do sezony s tím, že to chci, a podařilo se mi to splnit."

Taktiku měl Emil Hekele naplánovanou dlouho dopředu. "Přemýšlel jsem jako šachista. Deset tahů dopředu. A to dělá velkého závodníka. Vyhrát mistrovství České republiky není jednoduché a každý to ví. Spousta dobrých závodníků to nedokázala. A já si moc vážím, čeho jsem dosáhl, i když si to zatím moc neuvědomuji," uvedl Hekele.

Svůj mezinárodní debut mezi závodníky do 23 let zažil v roce 1999, pak ale přišla dlouhá pauza. Dvaačtyřicetiletý rodák z Loštic se do elitního výběru dostal znovu až v roce 2017. V 39 letech v Lucembursku vybojoval 22. místo. "Mně se to povedlo, měl jsem vynikající sezonu. Do další jsem šel s tím, že jsem chtěl být ještě lepší."

Ve Valkenburgu se už ale rok nato Hekelemu i kvůli nemoci tolik nedařilo a do budoucna si už tolik nevěřil. "Řekl jsem si, že to nikdy nepřekonám, že už tak dobrý nikdy nebudu a že při konkurenci Belgičanů nejsem schopný konkurovat a být třeba do 20. místa," vzpomínal nový český cyklokrosový šampion.

"V letošní sezoně jsem to přehodnotil. S formou, kterou mám, jsem schopný zajet skvělý výsledek i za 14 dní na mistrovství světa. Budu dál makat na sobě. Abychom i jako tým udělali body pro český cyklokros. Chci udělat skvělý výsledek, abychom měli na čem stavět a motivovat mladé kluky. A že to jde – to úsilí podstupovat a že se to jednou vyplatí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články