Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Cink si pochvaluje nové kolo a říká: Věřím, že zase můžu jezdit do desítky

Nejlepší český biker Ondřej Cink touží v nadcházející sezoně po návratu mezi nejužší světovou elitu. Má dobrý pocit ze své současné formy i opětovného působení ve španělské stáji Primaflor-Mondraker-Genuins (PMG), za kterou závodil již v roce 2018. Osvojil si i roli otce dcery Nely, narozené loni v červenci.

Je nám líto, video expirovalo.
Cink touží po návratu mezi elitu, na sezonu se cítí dobře připravený

"Po té minulé sezoně bych se rád zase vrátil do první desítky ve Světovém poháru, kde si myslím, že bych loni mohl jezdit, protože i přes alergii jsem dokázal jezdit první patnáctku dvacítku. Připravenost na sezonu byla. Věřím, že do desítky mohu jezdit, a rád bych občas nakouknul na pódium, kdyby to vyšlo. Pak se budu samozřejmě hodně soustředit na mistrovství světa," uvedl Cink.

Při hledání nového angažmá měl z čeho vybírat. "Nabídek bylo víc než tehdy, když jsem se vracel ze silnice (v roce 2018). I když jsem slyšel, že u španělských týmů není všechno ideální, tak jsem za to rozhodnutí rád. Když tehdy začínali (PMG), nějaké problémy byly, teď po pěti letech však mohu říct, že na chodu týmu celkově hodně zapracovali. Už mám za sebou s nimi start sezony a vše funguje, jsem moc spokojený," pochvaloval si Cink.

Už v lednu se cítil ve skvělé formě, přípravu mu však znovu komplikovaly zdravotní potíže. "Pořád jsem bojoval s imunitou a nemocemi. Čím to bylo? Možná i tím, jak byla váha dole, měl jsem jedno až dvě kila pod závodní váhou, zatímco jindy jsem míval dvě tři kila nad. Teď už se to ale srovnalo. Dva týdny zpátky jsem vyhrál závod v Rakousku, teď o víkendu jsem byl pátý v Německu. Myslím, že všechno se uvidí za tři týdny v Novém Městě na Moravě," vyhlížel domácí závod Světového poháru, který vždy patří k vrcholům sezony českých bikerů.

Právě na Vysočině SP 12. až 14. května odstartuje. Do té doby se Cink představí ještě během nadcházejícího víkendu v Touškově. "Potřebuju závodní intenzitu, takže nemám v plánu nějak šetřit síly. Bude to pro mě i takový test, poslední závod před Novým Městem. Touškov je jedním z mých oblíbených podniků, trať tam se mi hodně líbí," podotkl Cink.

Jak je nachystaný na startu sezony, mu nejlépe napoví až přímá konfrontace s těmi nejlepšími. "Momentálně to nevypadá vůbec špatně. Mám za sebou pár závodů a musím říct – i když to nechápu – že závody se zase zrychlily. Ta wattová čísla jdou pořád nahoru a jsou zase výše než loni. Cítím se dobře, ale uvidíme, až se ta světová konkurence sejde na jednom místě," uvedl Cink.

K lepším výsledkům by mu mělo pomoci i nové celoodpružené kolo. "Každý ví, že trochu ztrácím v technice, ale tohle mi pomohlo. Od první chvíle se na tom kole cítím úžasně, má výborné odpružení zadního kola, cítím se jistější, za což jsem samozřejmě rád. Hned tři dny poté, co jsem kolo dostal, jsem ho jel vyzkoušet do Nového Města. Je to vysloveně kolo na cross-country a jsem s tím opravdu spokojený, jezdí se mi na něm skvěle," pochvaloval si Cink.

Díky dceři se cítí výborně i po psychické stránce. "Nějaké síly mi to ubralo, ale dalo mi to zase jinou motivaci, že jsme rodina. A i díky tomu jsem dokázal vyhrát poslední mistrák republiky," připomněl červencový závod, v němž porazil loučícího se Jaroslava Kulhavého.

Od olympijského vítěze z Londýna převzal i pomyslnou štafetu. "Jarda v minulosti znamenal hodně pro mou motivaci. Ukázal nám, že to jde závodit ve světě a být tam nejlepší. Díky Jardovi jsem tu motivaci pořád měl. Doma jsme se pořád přetahovali. Když skončil, jsem v pozici domácí jedničky a můžu motivovat zase já ty mladší závodníky," řekl Cink.

S narozením dcery se zklidnil. "Doma už sice není tolik odpočinku, s dcerkou je to samozřejmě jiné. Je to docela náročné a nerad v tom nechávám manželku samotnou. Snažím se pomoct, jak jen mohu. Užívám si to. Nemusím myslet jen na kolo a závodění. Pořád jsem přemýšlel o tréninku a závodech, najednou nejsem před závody ani nervózní. Z psychické stránky mi to určitě pomáhá," uvedl Cink.

Při péči o Nelu už zastane prakticky cokoliv. "Tedy až třeba na večerní uspávání, protože malé teď rostou zuby, tak je to trošku složité. Toho se vzdávám," přiznal s úsměvem Cink.

Během setkání s novináři převzal dvaatřicetiletý rodák z Rokycan nové auto Volkswagen Caravelle. "Jsem za to hrozně rád, protože tam naložím kola i celou rodinu, tak mě třeba doprovodí i na nějaké závody," těšil se Cink.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články