Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Černému v Romandii sebral žlutý dres kolega Vernon. Sprinteři odpadli

Josef Černý po 1. etapě závodu Kolem Romandie ztrácí dres průběžného lídra. Vítěz úvodního prologu dojel po 170 kilometrech švýcarskou krajinou sice v hlavním poli, žlutý dres od něj však přebírá týmový kolega a vítěz etapy Ethan Vernon. Oba závodníci stáje Soudal-QuickStep mají totožný čas.

Josef Černý
zdroj: ČTK / AP / Jean-Christophe Bott

Černému k udržení vedení napomohlo odpadnutí sprinterů už v první polovině etapy, kteří tak v závěru nemohli spurtovat o přední příčky a s nimi spojené časové bonusy. Českému cyklistovi, který v úvodním prologu zvítězil o pouhých 29 setin před mistrem světa v časovce Tobiasem Fossem, tím ubyli vážní soupeři o žlutý dres.

Největší hrozbou byl devětadvacetiletému jezdci Ethan Hayter ze stáje Ineos Grenadiers, který v případě vítězství mohl jít do čela. Všechna snaha Černého týmu Soudal-QuickStep naopak směřovala k tomu, aby se Hayterovi zvítězit nepodařilo.  

A tím k etapovému triumfu posunuli Ethana Vernona. Černý a po něm také Casper Pedersen rozjeli finiš pro mladého Brita, který v závěru o třídu předčil své soupeře a jasně zvítězil. Marně jej stíhal mladý Belgičan Thibau Nys, Hayter se nakonec vůbec neprosadil. Belgický tým Soudal-QuickStep má druhé vítězství v Romandii a Vernon své druhé v této sezoně.

Díky desetibodové bonifikaci se Vernon dostal na úroveň Černého, od kterého přebírá také žlutý dres. Oba mají po dvou absolvovaných dnech totožný čas. "Přežil jsem v pelotonu i kopce, na rozdíl od mnoha sprinterů. To pak byla výhoda v cíli. V týmu nám zůstává žlutý dres, a to je skvělé," hodnotil Vernon.

V závodě naopak již nepokračují britské hvězdy Simon Yates a Mark Cavendish, skončili také Rui Costa a Alexej Lučenko.

Cyklistický závod Kolem Romandie (WorldTour) - 1. etapa (170,9 km):

1. Vernon (Brit./Soudal-Quick Step) 4:05:34, 2. Nys (Belg./Trek-Segafredo), 3. Menten (Belg./Lotto Dstny), 4. Bardet (Fr./DSM), 5. Mosca (It./Trek-Segafredo), 6. Schultz (Austr./Israel-Premier Tech), ...78. Černý (Soudal-Quick Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Vernon 4:12:59, 2. Černý stejný čas, 3. Foss (Nor./Jumbo-Visma), 4. Cavagna (Fr./Soudal-Quick Step) oba -1, 5. Denz (Něm./Bora-hansgrohe) -4, 6. Suter (Švýc./Tudor Pro Cycling) -5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články