Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bittner se těší z kostek i velkých závodů: Tým ví, že by mi za pár let mohly sedět

Cyklista Pavel Bittner zažívá ve World Tour náročné jaro, už v neděli ho čeká Kolem Flander a 9. dubna také slavné Paříž–Roubaix. Na Pekle severu chce pomoci stájovým kolegům a sbírat zkušenosti, ví totiž, že si ho tým DSM do podobných klání chystá pro příští roky. "Je to jeden ze závodů, který bych chtěl vyhrát, ale myslím, že to je sen skoro pro každého." Celý rozhovor s Pavlem Bittnerem si poslechněte v novém Velo fokus podcastu.

Stáj DSM je známá svým skvělým programem pro mladé závodníky, však z něj vzešla taková jména jako Tom Dumoulin, Warren Barguil, Marcel Kittel nebo John Degenkolb. Bittner v development týmu strávil necelé dvě sezony, než byl vloni v srpnu poslán na zkušenou do World Tour.

Pro letošní sezonu už je stabilním článkem klasikářské skupiny, kromě šesti jednodenních závodů ale absolvoval už i tři etapáky včetně Paříž–Nice. "Máme plán, jak se postupně zlepšovat a nepřeskočit nějaké kroky. Jistě, teď jezdím velké závody, ale tým ode mě neočekává, že je začnu vyhrávat. Oni spíš vidí, že bych je mohl vyhrávat za dva, tři roky. Samozřejmě počítají s tím, že občas dostanu trochu přes hubu, což je normální," podotkl dvacetiletý český cyklista.

Je nám líto, video expirovalo.
Na závodě Kolem Flander se představí i tři Češi

Najít by se Bittner mohl právě v takových jednodenních závodech, které jsou pro čistokrevné sprintery trochu moc velkým soustem. Otrkává se i na těch největších, přes pád dokončil Milán–Sanremo, na poslední chvíli ho tým zvolil jako náhradu na nedělní Flandry a jeho jarní program vyvrcholí drncavou zkouškou v podobě jubilejního 120. ročníku Paříž–Roubaix.

"Pro mě půjde o něco nového, protože v juniorech jsem Roubaix nikdy nejel. Ve třiadvacítkách se to dvakrát po sobě zrušilo. Celkově půjde o velkou zkušenost a uvidím, co z toho vzejde. Budu se snažit udělat co nejlepší závod a pomoct týmovým kolegům," řekl Bittner.

Pavel Bittner (čtvrtý zleva) s kolegy z týmu DSM
zdroj: Facebook Team DSM

Rodák z Olomouce tuší, že na 256 kilometrech s 29 úseky po pavé v lepším či horším stavu bude hrát velkou roli psychika. "Víte, že vás další den budou bolet ruce a bude to těžký závod. Tréninkově se samozřejmě dá připravit, ale důležitá je právě mentální příprava, protože je to dlouhý závod a pořád to drncá. Musíte být připraveni na to, že druhý den budete bolaví," řekl.

Kostkám teprve přichází na chuť, pár úseků zažil na závodech Omloop Het Nieuwsblad, Le Samyn nebo Gent-Wevelgem, s Peklem severu šlo ovšem o nesrovnatelné zážitky. Zatímco u řady cyklistů pavé vyvolává právoplatné obavy, obzvláště v dešti, Bittner ho vyhlíží s nadšením a pochvaluje si týmový materiál.

"Zatím se mi to líbí. Tím, že máme v týmu teď super nastavení a dobré tlaky, tak je ježdění po kostkách mnohem příjemnější, než kdybych jel na tréninkovém kole nafouklém na šest nebo sedm atmosfér. To vše ulehčuje a já se hodně těším. Uvidíme, třeba na to změním názor a nebudu mít po Roubaix rád kostky," pousmál se.

Tahounem týmu by měl být, tak jako celé jaro, zkušený John Degenkolb, který v mladém kádru zaujal ve 34 letech roli mentora. "Myslím, že on se to také ještě učí, takovou úlohu vždycky neměl. Jde mu to dobře a já se od něj učím hodně novinek. Strávili jsme spolu celé soustředění, celou zimu od prosince až do ledna a většinu závodního programu jsme měli stejnou. Závodím s ním hrozně rád, je hrozně fajn i jako člověk," zhodnotil Bittner.

Po francouzském monumentu bude mít Bittner měsíc na zotavení a trénink, v pelotonu by se měl objevit znovu na květnové Grand Prix du Morbihan. Zbytek sezony zatím nemá jasné obrysy, možností je ale i start na Grand Tour. "Asi bych se nezlobil, kdyby to nebylo tenhle rok, nechceme nic uspěchat a soustředit se spíš na jednorázové závody. Chtěl bych se zúčastnit mistrovství světa a Evropy, protože by mi zrovna letos mohlo docela sednout," vyjádřil své přání Bittner.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články