Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Belgický mistr po deseti letech. Silniční závod si pro sebe zrežíroval Evenepoel

Remco Evenepoel má na závěr sezony ohromnou formu. Dvaadvacetiletý cyklista v australském Wollongongu vyhrál silniční závod po 25 kilometrech v sólovém úniku a převzal duhový trikot světového šampiona od svého stájového kolegy Juliana Alaphilippa. Belgii triumf na mistrovství světa zajistil znovu po deseti letech.

Je nám líto, video expirovalo.
Nástup Evenepoela a závěr silničního závodu na MS

V cílové rovince si Evenepoel mohl dopřát dlouhé a bujaré oslavy. Závod ovládl s náskokem 2:24 na Francouze Christopha Laporta. Ten vyhrál spurt z velké skupiny, která se spojila na poslední chvíli. Bronzovou medailí udělal domácím fanouškům radost Michael Matthews.

Čtvrté místo zbylo na Wouta van Aerta, v boji o medaile byl i Peter Sagan, který bral nakonec sedmé místo. Nejlepším Čechem byl Zdeněk Štybar na 42. místě. Michael Kukrle celý den pracoval v úniku a dojel na 59. příčce, Jan Hirt se do cíle nepodíval.

"To je úplně jiný level, s juniorským závodem se to nedá srovnávat. Jsem tak šťastný, že jsem na to dnes měl nohy. Pořád jsem ale tlačil, je to mistrovství světa, nechtěl jsem ztratit ani sekundu," hodnotil v cíli Evenepoel. "Letos jsem vyhrál všechno, co jsem mohl. Ani si neumím představit lepší sezonu. Dnes se asi do postele vůbec nedostanu," smál se čerstvý mistr světa.

Belgie je nejúspěšnější zemí na světových šampionátech, celkově má už 27 titulů ze silničních závodů. Evenepoel ale svým vítězstvím ukončil nejdelší půst Belgie, stal se prvním šampionem od Philippa Gilberta, který se radoval v roce 2012 ve Valkenburgu. Svým patnáctým profesionálním vítězstvím v sezoně o jedno překonal Tadeje Pogačara, který letos vyhrál čtrnáctkrát.

Jak závod probíhal?

Do trati dlouhé 267 kilometrů se dravě zakousl Michael Kukrle a v početné skupince na čele strávil skoro celý den. Jeden z favoritů Mathieu van der Poel se viditelně trápil a po 35 kilometrech ze závodu odstoupil. Později vyšlo najevo, že toho nizozemská hvězda moc nenaspala, strávila totiž část noci na policejní stanici kvůli údajné slovní potyčce se dvěma dívkami.

Se čtyřmi okruhy do cíle se aktivně jedoucím Francouzům podařilo odtrhnout od balíku grupu 25 závodníků. V pelotonu uvázli Tadej Pogačar i Wout van Aert. Slovinec kvůli oslabenému týmu nic moc tvořit nemohl, van Aert ani nemusel, vpředu měl totiž tři kolegy Belgičany včetně Remca Evenepoela.

A právě čerstvý vítěz Vuelty vypadal, že si se zbytkem závodníků hraje. Zrychlil hned, jak jeho skupina ukončila snažení úniku, při další akceleraci dvaadvacetiletého cyklisty se ho udržel už jen Kazachstánec Alexej Lucenko. S 25 kilometry do cíle se na prudkém stoupání Mount Pleasant rozhodl, že už nikoho nepotřebuje a pustil se do sólové jízdy, kterou tak dobře umí.

Belgický závodník dupal do pedálů a do posledního okruhu si přivezl náskok více než jedné minuty na Lucenka. Zatímco si mladý Belgičan letěl pro další obrovský úspěch, o zbylých medailích se rozhodovalo mezi čtyřmi závodníky, kteří ale své šance protaktizovali.

Stovky metrů před cílem se Lucenko ohlédl a nelíbilo se mu, co vidí. Kolem kvarteta se postupně prohnala obrovská skupina velkých favoritů, která si to o zbylé medaile rozdala ve spurtu. A vynikající formu z letošní sezony potvrdil Christophe Laporte, který překonal třetího Michaela Matthewse.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články