Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Podepsáno. Štybar bude příští sezonu jezdit v barvách BikeExchange

Zdeněk Štybar má nové angažmá. Pro rok 2023 se dohodl s australskou stájí BikeExchange-Jayco. Šestatřicetiletý cyklista by měl v týmu Brenta Copelanda plnit roli v klasikách a dalších jednodenních závodech. Sám se chce také zaměřit na předávání zkušeností mladším kolegům.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČT4/Belga Press autor: Dirk Waem

Dvanáct let na silnici strávil Štybar v týmu Patricka Lefevera. Už v létě potvrdil, že v Quick-Step Alpha Vinyl prodloužení smlouvy nedostane. Vítěz etapy na Tour i na Vueltě se obával, že kvůli věku i prodělaným zdravotním problémům se mu nové angažmá bude shánět hůř, končit ale rozhodně nechtěl.

V posledních týdnech se proslýchalo, že o českého závodníka je zájem v Austrálii. A skutečně, tým BikeExchange-Jayco potvrdil, že Štybara na příští sezonu podepsal. Příležitost by měl dostat zejména v jednodenních závodech, po odchodu některých starších jezdců týmu do sportovního důchodu si stáj může považovat také Štybarových zkušeností.

"Klíčové pro mě budou samozřejmě belgické klasiky, budu ale chtít jezdit co nejlépe v každém závodě. Jsem připravený také pomáhat mladším jezdcům v týmu a podělit se o své vědomosti a zkušenosti. Myslím, že v téhle fázi mé kariéry je to velmi důležité a těším se na to," uvedl Štybar pro týmový web.

Štybar ve své silniční kariéře vyhrál jednodenní závody Omloop Het Nieuwsblad a E3 Harelbeke (obojí 2019), v roce 2015 ovládl také Strade Bianche. Dvakrát měl smůlu na slavném Paříž–Roubaix, kdy skončil druhý. 

"Je to pro mě speciální na konci kariéry vyměnit tým. Tahle parta se zdá být společně velmi silná," dodal český cyklista. Stáj, za kterou jezdí i Michael Matthews nebo Simon Yates, před novou sezonou výrazně obměnila kádr. Kromě Štybara přivedla Eddieho Dunbara, Filippa Zanu nebo Chrise Harpera.

Tým je aktuálně prvodivizní, otázkou ovšem je, zda tomu tak bude i v příští sezoně. Od následujícího roku by totiž do cyklistické první ligy mělo patřit jen osmnáct stájí a BikeExchange se v aktuálním žebříčku nachází na hraně sestupu.

Zdroj
ČT sport, www.greenedgecycling.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články