Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Bábek si zlomil klíční kost, cenné kovy z MS obhajovat nebude

Měl na mistrovství světa opět nejvyšší ambice, Tomáš Bábek se však šampionátu dráhových cyklistů, na kterém měl v Nizozemsku na přelomu února a března obhajovat medaile, nezúčastní. Třicetiletý závodník Dukly Brno si před necelými dvěma týdny zlomil při Šestidenní v Brémách klíční kost a začátek sezony musí vynechat. Loni v dubnu skončil Bábek na MS v Hongkongu druhý v závodě na kilometr s pevným startem a třetí v keirinu.

Tomáš Bábek
zdroj: ČTK/EFE

Zranění si přivodil při pevném startu v sólové jízdě. Zhruba osmdesát metrů po startu se mu v klopení dráhy přetrhl řetěz. "Už jsem měl nějakou rychlost, do jízdy jsem dával maximální sílu. Slyšel jsem ránu, padl jsem okamžitě k zemi přímo na rameno. Hned po dopadu jsem věděl, že je to špatné," popsal Bábek.

Řetěz nepraskl, pouze se rozpojil. Něco podobného se mu v kariéře ještě nestalo. "Dlouhou dobu se mi zranění vyhýbala. Tak něco muselo přijít," poznamenal Bábek, vítěz domácí ankety Král cyklistiky za loňský rok.

Plánuje, že až se levá klíční kost zahojí, za měsíc by mohl začít s přípravou na kvalifikační závody pro olympijské hry. Kvalifikace začne ve druhé polovině roku, předtím chce v dubnu odletět na keirinové závody do Japonska. Za vrchol sezony považuje mistrovství Evropy začátkem srpna v Glasgow.

Zpětně při lékařském vyšetření Bábek zároveň zjistil, že při loňském pobytu v Japonsku prodělal mononukleózu. "Nebyla to vážná forma. Ale měl jsem na začátku pobytu v Japonsku problémy s únavou. O to více jsem trénoval, nyní znám příčiny této únavy," řekl Bábek.

Jediné pozitivum na zranění vidí v tom, že si bude moci po dvou letech tvrdé přípravy odpočinout. "Bohužel mám nyní nucené volno. Chtěl jsem za měsíc v Apeldoornu bojovat o dres mistra světa a mrzí mě, že o tento start přijdu. Ale není všem dnům konec. Podobné zranění před olympiádou bych považoval za mnohem horší," dodal Bábek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články