Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Asi to bude v Tokiu moje poslední olympiáda, přiznal Bábek

Tomáš Bábek se dlouho připravoval na olympijské hry v Tokiu, které měly být letos vrcholem jeho kariéry. Sportovní svátek byl ale o rok odložen a období nejistoty a tréninku na akce, jejichž osud byl často s mnoha otazníky, vystřídala před více než měsícem velká radost. Bábek zúročil přípravu a stal se mistrem Evropy v závodě na kilometr s pevným startem.

Tomáš Bábek
zdroj: ČT4 autor: Václav Pancer

Ke konci se blížící rok 2020 byl z pohledu třiatřicetiletého dráhaře velmi těžký a měl několik hodně nepříjemných milníků. "Prvním bylo, když jsme se dozvěděli, že se odkládá olympiáda," řekl Bábek.

Když ale vše vstřebal, vzal odložení olympiády za druhý konec. "Říkal jsem si, že je to vlastně super, že mám rok přípravy navíc. Dva roky jsem musel makat a závodit, abych se vůbec na olympiádu nominoval, ale nemohl jsem pořádně trénovat."

Následně se rušily i další závody. "Nějakou dobu jsem nesměli vůbec závodit. Nakonec se objevilo mistrovství Evropy, ale jak to k němu směřovalo, vypadalo to čím dál méně, že se tam opravdu podíváme. Stanovil jsem si osobně datum, k němuž jsem se připravoval. Závod se konal, my jsme tam opravdu odjeli a já tam prodal to, co jsem letos natrénoval," pochvaloval si Bábek, jenž na šampionátu v Plovdivu získal i stříbro v týmovém sprintu.

Je nám líto, video expirovalo.
Bábek je mistrem Evropy na kilometru s pevným startem

Medailové úspěchy vnímal jako velké povzbuzení do dalších let kariéry, ale jak ta bude ještě dlouhá, to zůstává otázkou bez jasné odpovědi. "Sám sebe se ptám, jak to vlastně bude, ale nechci si to úplně striktně nalajnovat. I proto, že jsme viděli v tomto roce, že vše může být jinak," vysvětlil Bábek.

"Asi to bude v Tokiu pravděpodobně moje poslední olympiáda, ale nevylučuji, že budu několik dalších pár let dál jezdit. Kdo ví, třeba se něco stane, ještě se zlepším a vydržím až do další olympiády, když už to pak po Tokiu budou vlastně jen tři roky."

Otevřená je pro něho možnost do prestižní keirinové ligy v Japonsku. "Musím se přiznat, že jsem si po těch dvou letech v Japonsku potřeboval trochu odpočinout a přestal jsem i bojovat o tu účast. Měl jsem to v plánu s tím, že bych se tam rád vrátil po té letošní olympiádě, ale teď je zase všechno jinak. Záleží i na výsledku na olympiádě, ale je možné, že se pak zase v Japonsku na rok dva s rodinou usadíme. Uvidíme," řekl Bábek.

Tomáš Bábek
zdroj: ČTK/EFE

Do dějiště olympiády by měl jet v dubnu na testovací závod. "Před týdnem jsem se to dozvěděl. Byl tam ale trošičku problém v tom, že to bylo naplánované těsně před Nations Cupem. Nevím tedy, zda nám to časově vyjde, abychom mohli stihnout obě věci. Moc rád bych se tam podíval, byť jsem na té dráze dva roky trénoval, ale teď jsem tam zase dva roky nebyl, takže bych si dráhu rád zkusil," poznamenal Bábek.

Úspěšná sezona mu zajistila místo mezi nejlepší desítkou v anketě Sportovec roku. A jeho přání do roku 2021? "Samozřejmě vedle zdraví, které je prvořadé a nejdůležitější – abychom všichni sportovci, co se na olympiádu těšíme a připravujeme, tam mohli odjet a podat tam ten nejlepší možný výkon, s nímž bychom byli spokojení," prohlásil Bábek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články