Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Armstrong se stal sportovní legendou i symbolem boje s rakovinou

Washington/Praha - Životní příběh amerického cyklisty Lance Armstronga by byl skvělým námětem pro hollywoodský film. Jeho slibně nastartovanou kariéru totiž málem zhatila rakovina, lékaři mu dávali ani ne padesátiprocentní šanci na přežití. Armstrong však zákeřnou nemoc díky obrovské vůli překonal a následně si připsal rekordních sedm triumfů na proslulé Tour de France. Jeden z nejlepších cyklistů historie, jenž se zároveň stal i celebritou a symbolem boje s nepříznivým osudem, oslaví v neděli 18. září čtyřicáté narozeniny.

Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

"Tour je ze všech závodů nejdůležitější a Lance ji vyhrál nejvícekrát. Nevadí mi, že mě předčil. Je lepší než já," řekl o Armstrongovi legendární Belgičan Eddy Merckx. "Je to normální chlapík, s nímž je legrace, navíc je výborný vypravěč," dodal na Američanovu adresu jeho dlouholetý stájový kolega Pavel Padrnos.

Svou jedinečnou kariéru ukončil fenomenální Texasan poprvé v roce 2005 po sedmém vítězství na Tour de France v řadě. O tři roky později se však k závodění vrátil s hlavním cílem zviditelnit boj proti rakovině. Ještě v roce 2009 dojel na Tour třetí, následující rok se se "Starou dámou" definitivně rozloučil a letos v únoru pověsil kolo na hřebík nadobro.

Lance Armstrong
zdroj: AP

Armstrong se k cyklistice dostal přes plavání a triatlon, poprvé na sebe upozornil v roce 1991, kdy se stal národním šampionem mezi amatéry. Na olympiádě v Barceloně 1992 obsadil 14. místo v silničním závodě a vzápětí podepsal smlouvu se stájí Motorola. Pouhý rok po vstupu mezi profesionály se v Oslu stal nejmladším šampionem historie, v témž roce debutoval i na Tour. Tři ze svých úvodních čtyř Tour nedokončil, jen roku 1995 projel Paříží na 36. místě.

V říjnu 1996 šokoval prohlášením, že trpí rakovinou varlat. Nádor se navíc rozšířil i do břicha, zasáhl plíci a podnítil dva mozkové nádory. Tehdy pětadvacetiletý jezdec podstoupil řadu operačních zákroků a prodělal i léčbu chemoterapií. V prosinci 1996 mu lékaři oznámili, že rakovinné bujení bylo zastaveno a v květnu 1997 jej prohlásili za vyléčeného.

Zocelený Armstrong se s ještě větší vervou vrhnul do trénovaní, v únoru 1998 se po 518 dnech postavil na startovní čáru a o pár měsíců později již vyhrál etapový závod Kolem Lucemburska. V následující sezoně premiérově ovládl Tour de France a jeho jméno se po celém světě stalo synonymem nezdolné vůle a statečnosti. "Kdybych neonemocněl rakovinou, nikdy bych Tour nevyhrál," prohlásil dojatě po prvním triumfu.

I přes dílčí úspěchy v ostatních závodech se americký hrdina soustředil především na "Starou dámu", kterou vyhrál i v následujících šesti letech a stal se jejím rekordmanem. Šťastné období Armstrongovi vyplnilo narození syna Luka Davida a dvojčat Isabelle Rose a Grace Elizabeth.

Cyklista Lance Armstrong
zdroj: ISIFA

Všechny tři děti, které má Armstrong s bývalou manželkou Kristin, přišly na svět z jeho spermatu zmraženého před operativním odstraněním varlat. Ze vztahu se současnou partnerkou Annou Hansenovou vzešli Maxwell Edward a Olivia Marie, jež byly počaty přirozenou cestou.

Prakticky po celou kariéru musel "Pan žlutý trikot" čelit různým obviněním z dopingu, ačkoli užívání nedovolených látek vždy rázně popíral a ze všech testů vyšel z čistým štítem. "Mám za sebou dvacetiletou kariéru, pět stovek testů na závodech i mimo ně, a ani jeden nebyl pozitivní. Jsem v klidu," reagoval na jedno z nařčení zakladatel nadace boje proti rakovině, nesoucí jeho jméno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články