Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Hamilton: Armstrongovi pomáhala zakrýt doping cyklistická federace

New York - Mezinárodní cyklistická unie (UCI) prý pomáhala zakrývat doping sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga. V rozhovoru pro televizní stanici CBS to prohlásil bývalý týmový kolega slavného Američana Tyler Hamilton. Armstrong obvinění z dopingu, která ho provázejí už dlouhou dobu, vždy odmítal. Navíc nikdy oficiálně neměl pozitivní test. V současné době je však devětatřicetiletý Američan, který začátkem roku ukončil kariéru, spolu s bývalou stájí US Postal vyšetřován federálními úřady kvůli systematickému dopingu.

"Vím, že měl v minulosti pozitivní test. Sám mi to řekl a tvářil se, jako by se nechumelilo. Byl úplně v klidu," řekl čtyřicetiletý Hamilton, který předloni dostal osmiletý trest za doping. Armstrong měl mít v roce 2001 při závodu Kolem Švýcarska pozitivní nález na EPO, díky zásahu UCI však trestu unikl.

"Postarali se o to. Neznám všechny detaily, ale Lanceovi lidé a lidé z cyklistické federace našli způsob, jak to všechno zamést pod koberec," přidal Hamilton.

Federální úřady vyšetřují Armstronga od loňského roku poté, co jej jiný jeho kolega Floyd Landis obvinil z dopingu. I Landis, stejně jako Hamilton, v cyklistice skončil po dopingové aféře. Armstronga navíc z užívání zakázaných látek obvinil také další bývalý týmový kolega George Hincapie.

Hamilton v interview pro CBS uvedl, že Armstrong zjišťoval jak a kdy používat dopingové látky od italského trenéra Michela Ferrariho. "Cyklistika je více než trénink, odpočinek a správná strava. Je tu ještě jedna složka: doping. A Ferrari Armstrongovi udělal dopingový plán," prohlásil Hamilton. Ferrari má od italské cyklistické federace doživotní zákaz a navíc je nyní v Itálii vyšetřován. Armstrong uvedl, že s ním zpřetrhal vazby, ale zároveň přiznal, že se s ním neformálně potkával. Oba se například sešli před startem loňské Tour de France.

Armstrong pomohl Hamiltonovi se sháněním zakázaných látek

Hamilton se v pořadu, jehož část televize odvysílala už v pátek, sám poprvé přiznal k dopingu. Následně odevzdal zlatou medaili z olympiády v Aténách 2004, po níž měl pozitivní test na EPO, kvůli pochybení antidopingové laboratoře mu však nemohla být vina prokázána. "Není mi z toho dobře, že jsem to udělal takhle, ale myslím, že cyklistice to prospěje," řekl Hamilton s tím, že užíval celou řadu zakázaných prostředků a některé z nich mu prý sháněl i Armstrong. "Poprosil jsem ho a on mi pomohl. Šlo sice o zakázaný doping, ale pro kamaráda to udělal," prohlásil. "Chtěl bych však zdůraznit, že kdyby byly naše role obrácené a já měl kontakty, tak bych pro něj udělal to stejné," uvedl.

Zdroj
ČTK,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články