Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Andy Schleck: Cyklistika by se měla zaměřit na budoucnost

Peking - Přední lucemburský cyklista Andy Schleck věří, že cyklistika překoná současné období temna způsobené zpětně odhalenými dopingovými případy z nedávné doby. Svět cyklistiky by se podle jeho názoru měl soustředit na budoucnost. I proto, že systematický doping v pelotonu je prý sice realitou, které čelil, ale realitou minulosti.

Andy Schleck
zdroj: Isifa/EPA

Schleck vyjádřil přesvědčení, že navzdory zdrcující zprávě Americké antidopingové agentury USADA ohledně dopingové minulosti Lance Armstronga a jeho týmu dokáže cyklistika všechny tyto problémy překonat. "Potřebujeme teď najít trochu klidu, abychom se posunuli zase dál. To je současný problém cyklistiky. Ale já v naši budoucnost věřím," prohlásil Schleck.

"Bývalí jezdci stáje US Postal hovořili o realitě, která je, alespoň myslím, nyní už za námi. Lidé nám musí věřit. Vím, že se to snadněji řekne, než udělá. A je mi jasné, že to, o čem čteme v těchto dnech, našemu sportu důvěryhodnosti nepřidává," připustil Schleck, podle něhož je však současný systém boje proti dopingu dostatečně odstrašující, rozhodně více, než tomu bylo v minulosti.

"Měli bychom proto pomýšlet na budoucnost. Biologické pasy, systém sledování dočasných míst pobytu závodníků, to vše jsou první kroky, které jsou hmatatelné a které fungují," doplnil Schleck, jenž se právě díky dopingovému obvinění Alberta Contadora dočkal letos dodatečně po dvou letech celkového triumfu na Tour de France 2010, kde byl v letech 2009 a také loni celkově druhý. Letos musel závod kvůli zranění vynechat.

Podle Schlecka je navíc již zbytečné pitvat dopingové hříchy minulosti. "K čemu doopravdy je, když někdo jako Frankie Andreu dnes vypovídá o tom, co dělal před 12 a více lety? Měli bychom pak jít ještě dále a hledat svědky, kteří by hovořili o éře Charlyho Gaula, abychom mohli započítávat jeho výsledky?" ptal se řečnicky Schleck a připomněl tak slavného krajana, který vyhrál Tour (1958) a dvakrát také Giro d'Italia (1956 a 1959).

Fränck Schleck
zdroj: Isifa/EPA

S dopingem měl přitom při letošní Tour problém jeho o pět let starší bratr Fränk, v jehož moči byly nalezeny stopy zakázaných diuretik, ale sám jakékoliv provinění odmítl. "Každý ví, včetně odborníků, že nešlo o žádný dopingový produkt, takže Fränk neudělal nic špatného," uvedl Andy Schleck.

Oba dva měl přitom letos pod patronátem ve stáji RadioShack Nissan belgický manažer Johan Bruyneel, jedna z hlavních postav současného skandálu, jehož tým v pátek propustil. "Nebudu o něm vůbec mluvit. Minulý rok jsme měli manažera, teď zase jiného. Je to Bruyneelův problém, ne můj. Já mám smlouvu ještě na další dva roky," prohlásil Schleck.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články