Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Český orienťák

Adéla patřila k našim medailovým nadějím, lituje odstup Holubové z MS Zapletal

Bikerka Adéla Holubová hájila české barvy na olympijských hrách v Paříži, reprezentační trenér Viktor Zapletal v ní vkládal důvěru i pro nadcházející mistrovství světa v Andoře. Jednadvacetiletý talent však na šampionátu horských kol ze zdravotních důvodů startovat nebude. Podle Zapletala se na Holubové ještě více než náročnost posledních dnů podepsala nenávist veřejnosti.

Adéla Holubová
zdroj: ČTK autor: Svoboda Jaroslav

"V případě Adély není její zdravotní stav optimální. Ovšem mnohem horší je psychické trauma, které prodělala po šikanující kampani některých jedinců a části veřejnosti v rámci nejrůznějších ataků a především bezbřehých, častokrát anonymních internetových diskusí, kvůli nominaci na olympiádu. Pro český tým je to velká ztráta. Adéla patřila k našim medailovým nadějím jak v cross country, tak v short tracku," vysvětlil Zapletal.

Nominace na vrchol sezony v podobě olympijských her v Paříži, kde měly české bikerky na startu jedno místo, vygradovala v kauzu, o níž nakonec rozhodovala pouhé dva dny před závodem ve francouzské metropoli Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS).

S finální podobou a především okolnostmi nominace se nemohla smířit zkušená Jitka Čábelická. Čtyřiatřicetiletá závodnice byla delší čas považována za vcelku jasnou kandidátku na cestu do Paříže. Dlouhodobá domácí jednička si navíc v červenci vyjela v Harrachově již šestý domácí titul.

Kvůli přípravě na olympijské hry však mistrovství republiky vynechala Holubová, která získala účastnické místo pro Paříž díky vítězství v červnovém závodě Českého poháru v Bedřichově. Ten Čábelická po technických problémech nedokončila. Cyklistický svaz pak záhy obvinila z podrazu, protože podle ní nedodržel nominační kritéria, která nastavil loni v listopadu.

Podle vysvětlení svazu trenérská rada navrhla nominaci s přihlédnutím ke všem nominačním kritériím a na základě porovnání vzájemné výkonnosti obou jezdkyň ukázala na Holubovou.

Po podnětech k Českému olympijskému výboru, kontrolní komisi ČSC a mezinárodní federaci UCI se Čábelická obrátila na sportovní arbitráž s požadavkem na změnu nominace. Panel žalobců pak jen několik hodin před slavnostním zahájením Her v Paříži její žalobu zamítl.

Holubová, která byla jednou z nejmladších žen na startu, byla při olympijské premiéře klasifikována se ztrátou dvou kol na 31. místě. Za sebou nechala pět soupeřek.

Čábelická naopak nyní ve Vallnordu nechybí a bude hájit české barvy jako jediná mezi ženskou elitou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články