Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cink pojede na čtvrtou olympiádu, mezi ženami si vyjela nominaci Holubová. Zklamaná Čábelická mluví o podrazu

V kategorii horských kol budou v Paříži hájit české barvy Ondřej Cink a Adéla Holubová, která si olympijskou účast zajistila vítězstvím v sobotním závodě Českého poháru v Bedřichově. Oba jezdci cross country jsou v nominaci komise horských kol, která ji předloží ke schválení prezidiu Českého svazu cyklistiky.

Ondřej Cink
zdroj: Reuters autor: Lukas Barth

Třiatřicetiletý Cink, který je nejlepším českým bikerem posledních let a bronzovým medailistou z mistrovství světa v roce 2015, měl nominaci jistou delší dobu.

Na olympijských hrách se představí už počtvrté. V Londýně 2012 a Riu de Janeiro 2016 byl čtrnáctý, v Tokiu 2021 po defektu závod nedokončil.

Mezi ženami rozhodl pohárový závod v Bedřichově, který reprezentantka do 23 let Holubová vyhrála, zatímco další adeptka Jitka Čábelická po technických problémech do cíle nedojela.

O olympijskou šanci bojovala rovněž mladá Patricie Srnská, která dojela v Jizerských horách devátá. Obě jsou náhradnicemi, stejně jako Jan Zatloukal pro olympijský závod mužů.

Den po závodě Čábelická obvinila cyklistický svaz z podrazu. Podle ní nedodržel nominační kritéria, která nastavil loni v listopadu.

"Je zde jasně definované umístění, které je pro nominaci nutné splnit. Toto umístění jsem splnila pouze já, a to dokonce dvakrát. Přesto několik dní před Bedřichovem přijde e-mail, kdy v podstatě nic neplatí a rozhodne jen Bedřichov," napsala na instagramu čtyřiatřicetiletá bikerka, která startovala před třemi roky v Tokiu, kde obsadila 22. místo.

"Vás to pošle do kolen a ostatním to dává novou šanci. Vlastně zjistíte, že veškerá vaše snaha a úsilí za celé jaro, vlastně za celý olympijský cyklus, byla zbytečná," uvedla Čábelická.

"I přes tenhle podraz jdete a v sobotu si stoupnete na start, i když víte, že po mnoha stránkách nejste stoprocentně v pohodě, a bohužel ani po zdravotní. A technický problém už byl jen tím posledním klackem. Čekám na finální rozhodnutí svazu a jejich správné posouzení splnění nominačních kritérií," napsala jezdkyně týmu GAPP Systém Kolofix. "Přes to všechno mnohé zklamu, nás se jen tak nezbavíte. Dál budeme hrát fair play."

Podle předsedy komise MTB Josefa Dlohoše se nominační kritéria nijak neměnila. Kromě stanovených umístění v závodech Světového poháru a na mistrovství Evropy se brala v potaz i přímá konfrontace jezdkyň, která vyzněla ve prospěch jednadvacetileté Holubové.

"Jitce Čábelické se ani jednou nepodařilo v přímé konfrontaci porazit své soupeřky. Svou roli v těchto závodech pak hrála i nezpochybnitelná výkonnostní převaha mladých závodnic," uvedl reprezentační trenér Viktor Zapletal s tím, že ve prospěch Holubové mluvilo i její postavení ve světové špičce v kategorii do 23 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články