Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rus Kremljov zůstává i po kontroverzní volbě předsedou světového boxu

Předsedou světové boxerské asociace IBA po kontroverzní volbě zůstává Rus Umar Kremljov, který získal mandát na další čtyři roky. Čtyřicetiletý funkcionář, který má prý blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, byl znovu zvolen aklamací na sobotním kongresu v Istanbulu. Nizozemce Borise van der Vorsta, který měl být jeho jediným protikandidátem, kontrolní komise IBA do voleb nepřipustila.

Umar Kremljov
zdroj: Reuters autor: Denis Balibouse

Šéf nizozemského boxu podal stížnost k Mezinárodnímu sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne a žádal, aby byly volby odloženy. CAS však žádost zamítl. Volby se konaly jen o den později.

Mezinárodní olympijský výbor vyjádřil nad průběhem voleb znepokojení a uvedl, že si zaslouží důkladné prozkoumání. "MOV vývoj v IBA pozorně sleduje," uvedl mluvčí výboru.

Podle stanov IBA je volba aklamací povolena, pokud je pouze jeden kandidát. Van der Vorst se hodlá odvolat proti tomu, že nemohl kandidovat. Nezávislá kontrolní komise obvinila jeho a další kandidáty do vedení IBA z nezákonné kampaně po uplynutí stanovené lhůty před hlasováním a z dohody.

Kremljov se stal šéfem amatérského boxu v prosinci 2020. Pod jeho vedením získala asociace (dříve AIBA) jako hlavního sponzora ruskou plynárenskou společnost Gazprom a s její pomocí splatila dluhy ve výši zhruba 16 milionů eur.

"Mohu s jistotou říci, že jste se rozhodli správně," řekl Kremljov po svém znovuzvolení. "Zdálo se být celkem jisté, že Tokio 2020 bude naposledy, kdy byl box na programu olympijských her. IBA nemohla finančně podporovat národní federace, pro boxery nebyly žádné prize money. Mnozí považovali situaci za beznadějnou. Já ne," prohlásil.

Před jeho nástupem do funkce MOV boxerské asociaci pozastavil činnost a kvůli špatnému řízení a vysokým dluhům jí odebral právo pořádat olympijský turnaj. Loni v Tokiu tak funkcionáři IBA chyběli.

Na kongresu v Istanbulu byli delegáti 145 národních svazů, deset se jich účastnilo on-line. Hlasovat mohl i zástupce Ruska, ačkoli jeho reprezentanti mají kvůli invazi na Ukrajinu zakázáno startovat v mezinárodních soutěžích. Ruské boxerky proto chybí na mistrovství světa, které se nyní v Istanbulu koná.

IBA se rozhodla podpořit ukrajinské reprezentanty částkou 150 000 eur, aby se mohli účastnit mezinárodních soutěží.

"Nechci, abychom v naší sportovní organizaci vedli politické diskuse. Chci, abychom pochopili, že IBA je sportovní organizace, která rozvíjí box," řekl Kremljov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články