Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Povedená sezona bobistů začala pádem. Nyní se mohou těšit na nový trenažér

Za sebou mají nejlepší sezonu, na začátku přitom měli těžký pád. Čeští bobisté se blýskli na mistrovství světa šestým místem, přitom na podzim na dráze v Altenbergu prožili mnohem horší moment – ve stokilometrové rychlosti letěli vzduchem a dopadli na hlavy.

Když bobisté hodnotili uplynulou vyvedenou sezonu, Jan Šindelář překvapil odpovědí na otázku, jaký byl největší zážitek. "Před sezonou jsme měli nejtěžší pád, co jsem zažil, a na světovém šampionátu pak byli šestí," připomněl.

Češi v říjnu testovali dráhu v Altenbergu, aby si na jednu z nejtěžších drah světa zvykli. Při jedné jízdě čtyřbobu ale měli smůlu, protože pilotovi Dominiku Dvořákovi prasklo řízení. "Vytrhla se spona a nemohl jsem řídit. To byl jeden z nejhorších pocitů, když jedu a nemůžu udělat nic," vzpomínal Dvořák na hrůzný okamžik.

Bob se s jezdci překlopil v desáté zatáčce zvané Kreisel, po otočce o 320° se vrátil na nože a na konci byl katapultován do vzduchu. "Letěli deset patnáct metrů v rychlosti asi sto kilometrů a spadli na hlavy," popsal jejich polský trenér Dawid Kupczyk.

Z ošklivého karambolu vyvázli pochroumaní a poničený byl i bob. "Ale my i bob jsme byli brzy v pohodě," řekl Dvořák. Druhý den si hned sedl do dvojbobu a projel korytem. "Musel jsem, abych neměl strach, a dal jsem to bez problémů."

Nepříjemná situace nezanechala na bobistech následky. V SP dvojbobů skončili jednou šestí, jednou sedmí a především ve čtyřbobech šestým místem na MS právě v Altenbergu vylepšili české maximum. "Hodně pomohlo, že jsem dráhu znal a mohl se soustředit na rychlé průjezdy a ladění bobu a nožů," řekl Dvořák.

"Dominik už řídí pěkně, ale ještě potřebuje čas, aby zrychlil. Je potřeba zrát jako víno," prohlásil kouč Kupczyk. "Jezdit rychle znamená jezdit na hraně. Čím míň člověk řídí, tím rychleji bob jede," objasnil Dvořák, co je potřeba vypilovat.

Bobisté patří mezi nejlepší na startu a rozběh chtějí ještě vylepšit. K tomu jim pomůže i nový trenažér, který vyroste v Praze ve Stromovce v areálu Olympu. "Dosud jsme jezdili do Liberce, ale mít ho tady bude obrovské plus. Jediná věc, kterou doma můžeme trénovat, protože nemáme dráhu, je start," podotkl Dvořák.

A nový trenažér třeba přiláká i nové zájemce o disciplínu, na kterou bobisté lákají sloganem: Je to sport o síle, rychlosti, odvaze a adrenalinu. "Snad pomůže v náboru mladých," řekl šéf svazu Martin Bohman. V sezoně se bobisté potýkali s tím, že ne vždy měli k dispozici náhradníka, což už je snad vyřešeno. "Zájem o boby se sice zvýšil, ale když lidé poznají jejich náročnost, tak trošku cuknou," doplnil Bohman.

Před příští sezonou by měli jet na plánovaný test olympijské dráhy pro Hry v Pekingu 2022, který byl kvůli šíření koronaviru přeložen z března na přelom října a listopadu. Poté počítají i s testovacím soustředěním v dějišti příštího MS v Lake Placid. "Bude to drahé, bude to pro kluky náročné na cestování, protože objedou zeměkouli, ale osvěžení drah, kde se jezdí, se nám letos osvědčilo," řekl Bohman.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články