Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Němci už nás nechtějí pouštět trénovat, řekl Dvořák. Po historickém úspěchu z MS vyhlíží Peking

Znovu potvrdili, že už dávno nejsou pouhými otloukánky, z nichž nejlepší týmy nemají strach. Naopak, čtyřbob pod vedením pilota Dominika Dvořáka dokázal na mistrovství světa v Altenbergu prohánět elitu a šestým místem zaznamenal nejlepší české umístění v historii. Výsledky už se projevují na chování soupeřů, ale reprezentační posádka to bere i jako pozitivní signál a začíná přemýšlet o úspěchu na olympijských hrách.

Český čtyřbob v čele s pilotem Dominikem Dvořákem
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Hned jak projeli cílem závěrečné čtvrté jízdy, jejich zraky směřovaly k výsledkové tabuli. Udrželi v náročných podmínkách, kdy na ledové koryto v Altenbergu dopadal sníh, šesté místo, nebo ne a ve výsledcích klesnou?

I v případě mírného propadu posádka ve složení Dominik Dvořák, Dominik Suchý, Jan Šindelář a Jakub Nosek věděla, že zaznamená nejlepší český výsledek na mistrovství v kategorii čtyřbobů, kterým bylo do té doby 10. místo Jiřího Vrby z roku 2015. Tento scénář se ale nekonal a české oslavy mohly začít naplno. Ještě v bobu.

"Čtvrtá jízda nebyla z mé strany jako ty předchozí. Byl jsem nervózní, protože jsme věděli, že máme šanci na velký úspěch. Nyní jsem ale strašně spokojený a jsem rád i za posádku. Všichni makáme a posouváme se. Tento výsledek nás opět nakopne," hodnotil Dvořák.

Společně s českou posádkou se radovalo na tribunách také velké množství českých fanoušků, kteří neváhali a do Altenbergu dorazili. Není se čemu divit, pro Čechy je to v podsatě domovská dráha, která je kousek za hranicemi a z Prahy jsou u ní příznivci za hodinu a půl.

I česká posádka měla Altenberg dříve čistě jako domovskou a Němci jim umožňovali pravidelně využívat dráhu k tréninku, jenže od dob zlepšení jim už tolik vstříc nevychází.

"Na jednu stranu je to tam jako doma. Je to skvělé, že je to za hranicemi a měli jsme fantastickou fanouškovskou podporu. Na druhou stranu teď, kdy jsme konkurenceschopní, nás tam Němci nechtějí pouštět. Je pro nás částečně pozitivní, že nás berou jako konkurenci, i když by bylo lepší, kdybychom mohli více trénovat," vysvětlil Dvořák, který šestým místem vyrovnal nejlepší české umístění na MS, které doposud držel dvojbob Ivo Danilevič, Jan Stokláska z roku 2008.

Problém nadále spočívá v chybějící dráze v Česku, o které závodníci mohou leda snít a k její stavbě nic nesměřuje. Dvořák a spol. proto na domovské scéně trénují pouze starty díky trenažéru, což je hned v závodech znát. Mezi čtyřboby patří ve světě v této disciplíně mezi nejlepší.

"Je to naše přednost a také jediná věc, kterou v Česku můžeme trénovat. V Liberci máme trenažér, bob na kolečkách, a přislíbený ho máme i od Olympu. Do ledového koryta ale musíme nadále do ciziny, nejvíce právě do Německa a Rakouska," konstatoval Dvořák.

Skvělé starty se projevily i na šampionátu v Altenbergu, kde díky nim, ale i třeba odstoupení obhájce bronzu Justina Krippse z Kanady, mohli vystoupat na širší stupně vítězů. Umístění je cenné i z pohledu trati, která je považována za vůbec nejtěžší v Evropě a jednu z nejnáročnějších na světě.

"Je strašně pestrá. Jsou tam krátké a dlouhé zatáčky, uzavřené a otevřené. Třistašedesátka. Jede se tam i jednu dobu do kopce. Třeba krátké zatáčky jdou rychle za sebou, a když člověk v jedné udělá chybu, projeví se to na dalších," popsal Dvořák, podle kterého jde čtyřbob poslat hlavou vzhůru v Altenbergu už na první zatáčce.

Pro Dvořáka a spol. nyní úspěšná sezona, během níž získali i celkově sedmé místo ve Světovém poháru, skončila. Oslava výsledků samozřejmě nebude chybět, ale Češi nehodlají ani zahálet, protože cítí, že šesté místo z mistrovství světa lze pořád vylepšit.

"Máme prostředky a chceme se nadále posouvat a zlepšovat se," dodal. A budoucí cíle? "Máme cíl za dva roky olympiádu a tam na tom budeme úplně nejlépe," doufá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články