Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Bylo to složitější, než jsem čekala, říká skeletonistka Fernstädtová po sezoně

Náročná byla pro skeletonistku Annu Fernstädtovou první sezona poté, co jí lékaři diagnostikovali cukrovku prvního typu. Nemoc ji na dráze neovlivnila a s většinou výsledků byla spokojená, ale nečekala, že musí ve spoustě věcí začít od nuly. Chyba pak byla, čekat od sebe to samé co dřív. Během sezony měnila kvůli nárůstu váhy i skeleton.

Anna Fernstädtová
zdroj: IBSF autor: Viesturs Lacis

"Bylo to složitější, než jsem čekala. Myslím, že jsme měli dobře vychytaný plán na den tréninků nebo závodů, ale bylo to fakt něco jiného, než jsem myslela," uvedla Fernstädtová.

Při cestách musela víc řešit stravu, časový posun, počasí a hlídat neustále hladinu cukru v krvi. "Dostávala jsem se i pod tlak, že chci mít vše pod kontrolou. To mi zase nepomáhalo soustředit se na závody. Hlídala jsem cukrovku, aby bylo vše v pohodě, a teprve poté jsem se mohla soustředit na jízdy," doplnila.

O nemoci se dozvěděla loni začátkem roku, kdy bojovala s únavou. Po vyšetření v Šumperku a pražském IKEMu se dozvěděla, že trpí stejnou nemocí jako její otec. Na olympijských hrách pak skončila sedmá.

"Čekala jsem, že mohu pokračovat tam, kde jsem skončila na olympiádě, a to byla největší chyba. Prostě to tak nebylo a učila jsem se vše od nuly. Je to, jako když začínáte závodit a také hned nejezdíte na špici. Příště budu vědět, že je to má druhá sezona," řekla Fernstädtová.

Hladinu cukru v krvi jí každých pět minut měří kontinuální monitor Dexcom, jehož výsledky může sledovat na mobilním telefonu. Přestože během tréninku jednou hypoglykemii zažila, v závodech ji nemoc nelimitovala.

"Když to přijde, začnu se potit a máte takovou slabost, jako byste šli ráno na lačno dvě hodiny běhat. Pokud to ale chytnete včas, trvá to tak patnáct až dvacet minut, než začnete zase fungovat," líčila skeletonistka. Už ví, jaké jídlo jí sedí, a jaké ne.

Po aplikacích inzulinu měla v sezoně i menší potíže s nabíráním váhy. Musela si pořídit lehčí skeleton. "To jsem také myslela, že to nebude velký rozdíl, ale byl. Saně byly dvaadvacetikilové místo 28 kilo. Jenže tlačíte s větší váhou na lehčí a ta síla se v dráze chová jinak. S tím jsem rovněž bojovala a učila se znovu jezdit," podotkla. Chtěla by se přes léto přiblížit k původní váze. "Snad to změníme a díky tomu se zase vrátíme s rychlostí zpět," přála si.

Ráda by řekla, že si spoustu poznatků z této sezony vezme i do té další. Jenže s cukrovkou je podle ní každý den jiný. "Můžete mít nějaké plány, může se vám něco dařit, ale i když to uděláte druhý den stejně, výsledek je najednou jiný. Hlavní je se z toho nestresovat," řekla česká reprezentantka.

Díky sedmému místu ve Světovém poháru a šesté příčce na mistrovství Evropy hodnotila sezonu kladně. "Celkově jsem spokojená. Jsem ráda, jak se povedlo mistrovství Evropy, protože v top šest jsem ještě nikdy nebyla. Také sedmé místo ve Světovém poháru je v pořádku a povedly se i starty. Na každé dráze jsem běhala osobák. Nevyšlo jen mistrovství světa, ale v té dráze jsem měla s lehčím skeletonem problémy," podotkla k 17. místu.

Přestože už odjela ve Světovém poháru poslední závody, chystá se od příštího týdne ještě na testy do Pchjongčchangu. "Měli jsme s nimi (Korejci) spolupráci přes celou sezonu a budu tam týdny trénovat. Chceme společně testovat a něco zkoušet. Možná pojedu na konci ještě nějaké závody v asijském šampionátu, ale uvidíme. Hlavní bude trénování a testování," dodala trojnásobná juniorská mistryně světa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články