Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Změny ve vedení nestačily. MOV tok peněz do biatlonu zatím neobnovil

Světový biatlon zůstává otřesený. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) zatím nezačne poskytovat finanční podporu Mezinárodní biatlonové unii (IBU), ani po změně v jejím čele. V červnu se tok peněz kvůli korupčnímu a dopingovému skandálu kolem bývalého předsedy IBU Anderse Besseberga pozastavil. Pod vedením Švéda Olleho Dahlina, jenž byl zvolen na začátku září, sice podle MOV vedení světového biatlonu udělalo pokrok, ale ještě musí splnit řadu dalších podmínek.

Biatlon
zdroj: Reuters

Podle serveru insidethegames.biz se hlavní problém týká zapojení IBU v nově zřízené Mezinárodní testující agentuře (ITA). Vedení světového biatlonu prý zvažuje, aby tato instituce převzala kontrolu nad jejím antidopingovým systémem, ale ještě se do ní nezapsalo.

MOV obdržel od IBU informace týkající se antidopingového systému, etiky, databáze získané z moskevské laboratoře a dalších dat odhalených Světovou antidopingovou agenturou WADA.

MOV od biatlonové federace požaduje ještě podrobný popis kroků, které její tým analyzující informace z moskevské laboratoře učiní směrem k potrestání sportovců, kteří se zapletli do systematického dopingu v Rusku. S novými dopingovými případy by se IBU měla vypořádávat transparentněji než dosud.

Mluvčí šéfa MOV Thomase Bacha Mark Adams řekl, že nový prezident IBU se zdá být na dobré cestě. "Stále chceme počkat a vidět ještě více důkazů, že všechny ty změny projdou," doplnil. Konkrétní harmonogram dalších kroků nebyl naplánován.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články