Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Hamza se stal druhým mužem světového biatlonu, IBU povede Švéd Dahlin

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza se stal prvním místopředsedou Mezinárodní biatlonové unie. Nástupcem Nora Anderse Besseberga v čele IBU je Švéd Olle Dahlin. Rozhodli o tom delegáti na kongresu v Poreči.

Jiří Hamza
zdroj: ČT autor: Štěpán Janda

Proti Hamzovi měli původně kandidovat ještě Němec Franz Steinle, Nor Tore Boygard, Rus Viktor Majgurov kandidující za Bělorusko a Slovák Ivor Lehoťan. Poslední tři se své nominace vzdali a do finále šli jen Hamza se Steinlem. Český nominant získal 30 hlasů, jeho protivník o deset méně.

Ještě předtím se rozhodlo o šéfovi IBU. Zvítězil favorizovaný Dahlin, který porazil konkurentku Baibu Brokaovou vcelku jednoznačně 39:12.

"Oproti poslednímu kongresu v Kišiněvě dal světový biatlon dnešní volbou jasný signál k tomu, že se chce změnit a očistit. Což potvrzuje i zvolení nového prezidenta IBU Dahlina, který dává záruku změn. To považuji za nejdůležitější. Ve výkonném výboru se sešli pracovití lidé. Již v neděli máme první pracovní zasedání," řekl Hamza.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza: Jako první musíme očistit jméno biatlonu

Volby doprovázely zákulisní hry. Norská televize NRK obdržela anonymní dopis, který obviňoval Dahlina z uplácení malých zemí. Ani současná šéfka lotyšského biatlonu a bývalá ministryně spravedlnosti pobaltské země se nevyhnula kontroverzím.

Redakci NRK informoval anonym o tom, že Brokaová nedostala bezpečnostní prověrku. Lotyšská média zase psala o jejích údajných kontaktech s kriminálním prostředím, a dokonce o spolupráci s politickou stranou, která je napojena na Kreml. Brokaová tyto zprávy odmítla.

Bývalý závodník, trenér, rozhodčí a funkcionář Dahlin zároveň šéfuje švédskému biatlonu a v IBU působil na postu viceprezidenta pro rozvoj.

Ve funkci nahradil dlouholetého předsedu IBU Bessegerga, který byl hlavou světového biatlonu od roku 1992. Už dříve oznámil, že na kongresu nebude usilovat o znovuzvolení. Po skandálu týkajícího se dopingu, korupce a finančního podvodu odstoupil z funkce, v níž ho dočasně zastupoval Rakušan Klaus Leistner, viceprezident IBU pro finance.

Kvůli aféře zastavil Mezinárodní olympijský výbor biatlonu finanční podporu. Podmínkou pro její obnovení byla volba nového předsedy a reforma antidopingového systému.

"Moje zvolení do funkce prvního místopředsedy není jen moje zásluha. Je to výsledek práce všech lidí kolem českého biatlonu. V biatlonovém prostředí, kam jsem postupně přešel z basketbalu, se věnuji patnáct let. Za tu dobu se celému týmu lidí kolem mě podařilo biatlon pozvednout neskutečně vysoko. Prostě se z něj stal fenomén," řekl Hamza.

Jedním z jeho cílů je pozvednout význam letního biatlonu. "Slíbil jsem to při své prezentaci. Vidím v letním biatlonu obrovský marketingový potenciál," dodal Hamza.

V neděli se na závěr kongresu rozhodne, zda v České republice bude v roce 2023 mistrovství světa v biatlonu. Jediným soupeřem Nového Města na Moravě, které šampionát hostilo už v roce 2013, je německý Oberhof.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články