Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Závod smíšených štafet ovládli Norové, česká družina vybojovala nejlepší výsledek sezony

Pro suverénní vítězství si v estonském Otepää doběhla smíšená štafeta Norska, která se dostala do čela už během prvního úseku a s klidem svůj náskok dovedla až do cíle. Na nejlepší výsledek v letošní sezoně dosáhli čeští reprezentanti, kteří doběhli na konečné páté příčce.

Česká štafeta nastoupila ve složení Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Markéta Davidová a Jessica Jislová. Stejná čtveřice si dojela v lednu v Oberhofu pro 9. místo, což byl nejlepší výkon dosavadní sezony. V Otepää se Čechům ale dařilo ještě lépe, a to přesto, že úvodní úsek Čechům vůbec nevyšel.

Krčmář sice nemusel na trestné kolo, ve střelbě se mu ale vůbec nedařilo. Hned šestkrát dobíjel a na střelnici tak poztrácel hodně času. "Hrozný to bylo. Dneska se musím omluvit, protože můj výkon na střelnici byl katastrofální," nehledal výmluvy český biatlonista. I přes slušný výkon v běžecké části tak Krčmář předával štafetu na 11. místě.

Pak ale nečekaně zazářil mnohdy nespolehlivý střelec Štvrtecký. Poprvé v kariéře ve štafetě nepotřeboval ani jeden náhradní náboj a posunul české kvarteto na pátou příčku. "S tím jsem moc spokojený. Vůbec jsem netaktizoval, nešetřil jsem se, jel jsem furt jenom dopředu a vyšlo to," radoval se.

Vůbec nejlepší výkon na svém úseku předvedla Davidová, která trefila všechny terče napoprvé a byla nejrychlejší v běhu, když předčila i Norku Tiril Eckhoffovou. Díky tomu posunula český tým na čtvrté místo. "Já jsem dneska spokojená. Byl to asi jeden z mých nejlepších závodů. Dvě nuly na pět a běželo se mi dobře. Musím říct, že jsme dneska měli skvělé lyže," pochvalovala si.

Medaile byly daleko, na třetí Francii ztráceli čeští reprezentanti více než půl minuty. Naopak zezadu na finišmanku Jislovou dotírala Němka Denise Herrmannová, která z předávky vyjížděla s patnáctisekundovou ztrátou. Tu skvělá běžkyně smazala ještě před úvodní střeleckou položkou, a když zastřílela čistě, nedala Jislové šanci. Česká finišmanka pokaždé jednou dobíjela a skončila bezpečně na pátém místě. To je pro český tým jednoznačně nejlepší výsledek sezony. V Oberhofu byli Češi ve smíšené štafetě devátí, na olympijských hrách dvanáctí.

Norsko potvrdilo pozici aktuálně nejlepšího týmu ve smíšené štafetě čtveřic. Tentokrát vyhrálo ve složení Sivert Guttorm Bakken, Vetle Sjaastad Christiansen, Eckhoffová a Ingrid Landmark Tandrevoldová. Druhou příčku zajistila Švédsku přesnou závěrečnou střelbou Elvira Öbergová, třetí finišovala Francie.

Výsledky SP v biatlonu v Otepää

Smíšená štafeta (4x7,5 km): 1. Norsko (Bakken, Christiansen, Eckhoffová, Tandrevoldová) 1:19:39 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Švédsko (Nelin, Ponsiluoma, Perssonová, E. Öbergová) -22,5 (0+8), 3. Francie (Desthieux, Fillon Maillet, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) -34,6 (0+6), 4. Německo -1:53,7 (0+6), 5. ČR (Krčmář, Štvrtecký, Davidová, Jislová) -2:34,6 (0+8), 6. Slovensko -3:30,7 (0+10).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články