Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Zajcevová dopovala a křišťálový globus dostane po sedmi letech biatlonistka Bergerová

Dodatečně odhalený doping mění i v biatlonu stupně vítězů. Norská biatlonistka Tora Bergerová, která už ukončila kariéru, dostane po více než sedmi letech křišťálový glóbus za vítězství v celkovém hodnocení Světového poháru v sezoně 2013/14. Mezinárodní biatlonová unie tak rozhodla po diskvalifikaci Rusky Olgy Zajcevové za doping a přepočítání výsledků. Původní vítězce Kaise Mäkäräinenové z Finska glóbus zůstane, takže SP z toho ročníku bude mít dvě šampionky.

Tora Bergerová
zdroj: AP Photo/NTB Scanpix autor: Stian Lysberg Solum

Výkonná rada IBU rozhodla o udělení druhého křišťálového glóbu poté, co po verdiktu arbitráže CAS definitivně vstoupil v platnost trest pro Zajcevovou včetně diskvalifikace z devíti závodů v sezoně 2013/14. Po přepočítání výsledků bez ruské biatlonistky vyhrála SP Bergerová o čtyři body před Mäkäräinenovou, jež měla původně v celkovém pořadí pětibodový náskok. Čtvrté místo obsadila v hodnocení Češka Gabriela Soukalová.

"Vzhledem k tomu, že není možné znovu vytvořit podmínky, kterým musely obě sportovkyně v závěrečných závodech sezony čelit, se výkonná rada IBU jednomyslně shodla na udělení dvou křišťálových glóbů a vyhlášení Tory Bergerové a Kaisy Mäkäräinenové vítězkami," uvedla biatlonová unie na svém webu.

IBU se dohodla s oběma sportovkyněmi na společném slavnostním předání během jednoho ze závodů Světového poháru. Bergerová také obdrží dodatečně finanční odměnu za celkové prvenství.

"Je to férové a dobré řešení pro nás obě. Cítila bych se špatně, kdyby Kaisa musela vrátit svůj křišťálový glóbus. Vzpomínám si na boje o celkové prvenství s Kaisou velmi dobře a vím, že ona byla v těch posledních závodech nejlepší," uvedla Bergerová, jež v sezoně 2013/14 původně těsně neobhájila titul z předchozího ročníku a následně ukončila kariéru.

Mäkäräinenová byla ráda, že jí zůstanou všechny tři křišťálové glóby, a také se radovala za svou bývalou soupeřku. "Je to nejspravedlivější řešení a jsem moc šťastná za Toru. I když vím, že vyhrát glóbus po sedmi letech není totéž jako získat ho v soutěži a že nezískala všechny benefity, které jsou s takovým velkým triumfem spojené," řekla Finka, jež ukončila kariéru loni v březnu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články