Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vydat ze sebe vždy maximum, přejí si biatlonisté před startem sezony. Davidová chce zlepšit rychlost střelby

Ve finském Kontiolahti startuje biatlonová sezona. Už bez Martina Fourcada a poslední pro Ondřeje Moravce. Světový pohár i jeho kalendář ovliňuje pandemie koronaviru, a tak si čeští reprezentanti nedávají konkrétní cíle. Vítězství v seriálu obhajují Italka Dorothea Wiererová a Nor Johannes Bö, kteří zkusí zaútočit na třetí velký glóbus v řadě. Přímý přenos první disciplíny – vytrvalostního závodu mužů – sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 10:55.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Český tým spoléhá znovu hlavně na Davidovou. Mezi muži má před sebou poslední sezonu Ondřej Moravec a tahounem by měl být Michal Krčmář.

"Je třeba rozlišit sny, cíle a přání. Sny se neprozrazují a cíle ve smyslu konkrétních umístění si nedáváme. Mým přáním je, aby česká vlajka vždy visela co nejvíce v popředí, abychom byli konkurenceschopní a aby si každý jednotlivý sportovec mohl v cíli závodu vždy říci, že ze sebe vydal maximum," řekl o českých ambicích sportovní ředitel svazu a kouč mužů Ondřej Rybář.

Poslechněte si Biatlon fokus podcast před novou sezonou:

Ženy vede do třetí sezony norský trenér Egil Gjelland. "Připravovali jsme se s tím, že chceme podávat co nejlepší výsledky. Z holek mám dobrý pocit a jsem přesvědčený, že tým udělá další krok vpřed," řekl Gjelland.

Výše by se měla posunout Davidová, která byla v minulém ročníku celkově čtrnáctá. "Určitě bych chtěla zrychlit střelbu. Na tom už pracuju dlouho a myslím, že ke konci minulé sezony se mi to dařilo. Za cíl si vždycky dávám, abych podávala stabilní výkony. Nejlépe samozřejmě někde vepředu. Zatím se mi to moc nedařilo, takže se ten cíl posouvá pokaždé na další rok," řekla třiadvacetiletá závodnice.

Krčmář si pochvaloval, že v přípravě splnil vše do puntíku. "Proto chci odcházet z co nejvíce závodů spokojený sám se sebou. To by určitě znamenalo i dobrý výsledek," řekl stříbrný olympijský medailista ze sprintu v Pchjongčchangu 2018.

K soupeřům Johannese Böa už nebude patřit Francouz Martin Fourcade, který ukončil kariéru. I tak se dá čekat, že Nor bude svádět souboje s dalšími Francouzi a se svými krajany. Mezi konkurentky Wiererové se počítají Němka Denise Herrmannová, Švédka Hanna Öbergová či Norka Marte Olsbuová-Röiselandová.

Program SP v biatlonu v Kontiolahti na ČT sport a webu ctsport.cz

Sobota:
10:55 - Vytrvalostní závod mužů
14:15 - Vytrvalostní závod žen
Neděle:
10:20 - Sprint mužů
13:30 - Sprint žen (na ČT2)

V kalendáři došlo kvůli koronaviru ke zdvojení většiny kol. V celkovém hodnocení SP se nebudou škrtat dva nejhorší výsledky, ale čtyři.

Vrcholem sezony bude mistrovství světa ve slovinské Pokljuce 9. až 21. února 2021, na které bezprostředně navážou dvě kola Světového poháru v Novém Městě na Moravě. Předprodej vstupenek do Vysočina Areny je zatím pozastaven.

Jak kdo pojede?

Do vytrvalostního závodu mužů odstartuje jako první český biatlonista Michal Krčmář (19.). Následovat jej bude 25. Ondřej Moravec, 36. Jakub Štvrtecký, ze 74. pozice vyjede Adam Václavík a poslední Tomáš Krupčík coby 91.

Biatlonistky o tři hodiny později začnou v pořadí: Markéta Davidová (8.), Lucie Charvátová (29.), Eva Puskarčíková (38.), Jessica Jislová (62.) a šanci tentokrát dostane i Tereza Voborníková (95.), která už v minulé sezoně absolvovala tři závody Světového poháru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články