Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

V Östersundu se jedou sprinty, Davidová vyrazí poprvé jako lídr Světového poháru

Markéta Davidová poprvé vyrazí do závodu ve žlutém dresu pro vedoucí ženu Světového poháru v biatlonu. Sezonu zahájila ve švédském Östersundu vítězstvím ve vytrvalostním závodu, díky čisté střelbě deklasovala konkurenci o více než minutu. Biatlonistky čeká sprint od 11 hodin, ve 13:45 začnou závodit muži, z Čechů byl v sobotu na dvacetikilometrové trati nejlepší jednadvacátý Michal Krčmář. Oba závody sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz živě.

"Sama nevím, jak jsem to dokázala. Jsem za to ráda. Vleže to bylo v pohodě, ve stoje jsem si těmi ránami nebyla úplně jistá a jsem ráda, že spadly," řekla Davidová v rozhovoru pro ČT sport poté, co měla stoprocentní střelbu ve čtyřpoložkovém závodu.

Úspěch přeceňovat ale nehodlá. "Je to fajn pro hlavu, na druhou stranu opravdu ty první závody vůbec nic neříkají. Musíme makat dál a doufám, že to bude v nějakých rozumných mezích i nadále," poznamenala čtyřiadvacetiletá biatlonistka.

Češky v akci - sprint

Lucie Charvátová (7), Markéta Davidová (14), Eva Puskarčíková (40), Jessica Jislová (73), Tereza Vinklárková (109).

Davidová vyhrála třetí velký závod v kariéře. Vedle světového titulu dosud triumfovala ještě v lednu 2019 ve sprintu v Anterselvě. Do nedělního sprintu odstartuje se žlutým číslem pro vedoucí závodnici seriálu.

Vedle ní bodovala ještě Lucie Charvátová, která se čtyřmi trestnými minutami obsadila 33. příčku. Jessica Jislová obsadila 58., Tereza Vinklárková 63. a Eva Puskarčíková 69. příčku.

Ve dvoupoložkovém sprintu na 7,5 km triumfovala loni v úvodu sezony v Kontiolahti Švédka Hanna Öbergová. Davidová byla coby nejlepší Češka na sedmatřicátém místě s třemi chybami.

Lídr českého mužského týmu Michal Krčmář měl sobotní vytrvalostní závod solidně rozjetý, jenže nakonec si pohoršil na 21. příčku s více než tříminutovou ztrátou na vítězného Nora Sturlu Holma Laegreida.

Ostatní čeští reprezentanti nebodovali. Jakub Štvrtecký skončil padesátý, Vítězslav Hornig obsadil 78. příčku a Adam Václavík s Mikulášem Karlíkem byli na konci stovky.

Desetikilometrový sprint loni ve Finsku vyhrál Johannes Thingnes Bö, nejlepší z českého pole byl desátý Ondřej Moravec, který už ukončil kariéru a v sobotu byl celý den hostem ve vysílání ČT sport.

Češi v akci - sprint

Michal Krčmář (8), Jakub Štvrtecký (19), Mikuláš Karlík (54), Adam Václavík (91), Vítězslav Hornig (98).

Oba závody by měly provázet podobné podmínky jako včera, minimálně co se mrazu týče. Předpověď hlásí předpokládaných osm stupňů pod nulou.

Po otvíráku sezony nabídne švédská biatlonová aréna příští týden pokračování prvního dílu a na programu budou opět sprinty.

Následovat budou stíhací závody a štafety, poté zamíří SP do rakouského Hochfilzenu, jehož podoba vzhledem k tamnímu lockdownu ještě bude zřejmě korigována.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih střeleb českých biatlonistů z vytrvalostního závodu v Östersundu
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články