Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Téměř dokonalá stíhačka. Davidová se vyhoupla do desítky, z výhry se radovala Simonová

Závěrečná stíhačka žen Světového poháru v biatlonu ve finském Kontiolahti se musela líbit. Vyrovnaný závod vyvrcholil při poslední střelecké položce, po které se osamostatnily na čele Julia Simonová s Dorotheou Wiererovou. Nakonec zvítězila Francouzka Simonová, která v závěru Italce upláchla. Markéta Davidová, která startovala až z 22. místa, skončila s jednou chybou sedmá.

Až čtvrtá zastávka na střelnici určila to, jak poslední finský závod dopadne. Na stadion přijelo kvarteto ve složení Simonová, Wiererová, Kanaďanka Emma Lunderová a další Italka Lisa Vittozziová.

Zatímco první dvě jmenované souboj nervů zvládly, Lunderová s Vittozziovou si připsaly po jedné chybě a ze závěrečného boje odpadly stejně jako vítězka sobotního sprintu Lisa Theresa Hauserová, jež doplatila na dvě nepřesnosti už při předchozí stojce.

Více sil v závěru předvedla Simonová a nakonec zvítězila o téměř dvanáct sekund. Za stříbrnou Wiererovou brala bronz Elvira Öbergová ze Švédska. Davidová předvedla povedenou stíhačku, když byla bezchybná až do poslední položky, jeden minutý terč ji ale připravil o myšlenky na medaili a na Simonovou ztratila v cíli minutu. Od bronzu ji dělila necelá půlminuta.

"Já jsem asi spokojená. V posledním kole jsem už na to asi neměla, i když si myslím, že jsem se furt snažila, že síly byly. Ale prostě to tak občas je, že je někdo rychlejší. Myslím, že to byl ode mě dobrý závod," uvedla Davidová.

"Skok z 22. místa na sedmé je úžasný. Přijela tam s Elvirou (Öbergovou), byly to nervy. Rozhodla jedna rána. Ale sedmé místo je úžasné," hodnotil výkon Davidové trenér Jiří Holubec. "Lucka (Charvátová) začala takovou rozhozenou ležkou a pak se to vylepšovalo. Ale zase poslední stojka za dvě je už moc a nebyl tam pak výrazný posun. Terka (Voborníková) se také trápila s ležkou, nebylo to ono," dodal Holubec.

Jak závod probíhal

Stíhací závod na deset kilometrů částečně poznamenal zesílený vítr, který se pootočil oproti nástřelu, a hned při první položce se dost chybovalo. Většina favoritek ale úvod zvládla a Hauserové nemusela jedna chyba vadit vzhledem k náskoku po sprintu. Na čele se držela osmička závodnic, na devátou pozici se propracovala Davidová a dál stahovala ztrátu na čelo.

Po druhé ležce bylo prvních deset závodnic poskládáno ve třiceti sekundách a Davidová byla rázem sedmá. Na chvíli dokonce poskočila na šestou příčku, ale dál se musela prát ve skupince čtyř. Čelo mezitím prořídlo na první pětku a dlouho vedla bezchybná Vittozziová.

Po úvodní stojce a propadu Hauserové se vytvořilo vedoucí kvarteto a Davidová byla s mírným odstupem už pátá. Česká reprezentantka však nezvládla poslední položku a jediná chyba v závodě ji odsunula z bojů o ještě lepší umístění.

Lucie Charvátová měla pět chyb a doběhla 47., Tereza Voborníková zaznamenala čtyři nepřesné rány a obsadila 53. místo. Obě si tak po sprintu mírně polepšily.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - stíhací závody:

Ženy (10 km): 1. Simonová (Fr.) 31:13,0 (0), 2. Wiererová (It.) -11,9 (0), 3. E. Öbergová (Švéd.) -21,7 (1), 4. Vittozziová (It.) -26,3 (1), 5. Lunderová (Kan.) -33,2 (1), 6. Colombová (Fr.) -53,5 (0), 7. Davidová -59,3 (1), ...47. Charvátová -4:38,9 (5), 53. Voborníková (všechny ČR) -5:24,9 (4).

Pořadí SP (po 3 z 21 závodů): 1. Vittozziová 185, 2. Simonová 160, 3. H. Öbergová (Švéd.) 144, 4. Tandrevoldová (Nor.) 142, 5. Hauserová (Rak.) 141, 6. E. Öbergová 121, ...12. Davidová 91, 39. Voborníková 19, 52. Václavíková (ČR) 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články