Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Sprint biatlonistek patřil Hauserové, Davidová se propadla do třetí desítky

Rakouská kometa posledních dvou sezon znovu potvrdila, že se s ní musí ve Světovém poháru biatlonistek počítat. Premiérový sprint sezony v Kontiolahti ovládla čistě střílející Lisa Theresa Hauserová, která odsunula na druhé místo Italku Lisu Vittozziovou o 17 sekund, třetí skončila Švédka Linn Perssonová. Češkám se nedařilo, nejlepší byla Markéta Davidová na začátku třetí desítky.

Dlouho to vypadalo, že si triumf připíše Vittozziová. Italská reprezentantka se v potemnělém Kontiolahti držela po finiši na průběžném prvním místě i přesto, že si na úvodní položce vleže připsala jednu chybu. Vestoje však byla přesná a držela soupeřky za zády.

Poté však nastoupila Hauserová, jež předvedla ve sprintu perfektní střelbu. Rakušanka se startovním číslem 31 byla po první položce třetí se ztrátou dvou sekund na Ingrid Landmark Tandrevoldovou z Norska a po druhé zastávce na střelnici už šla do vedení s šestnáctisekundovým náskokem na ostatní a odstup v cíli navýšila o další sekundu.

"Jsem za výhru ráda. Je to neuvěřitelné. Je to pro mě perfektní start, jaký jsem před sezonou neočekávala. Klíčem k úspěchu jsou dvě nuly a rychlá střelba. Zároveň musíte mít dobrý den na trati. Jsem velice šťastná," uvedla Hauserová k triumfu.

Davidová rozjela závod dobře a po bezchybné ležce držela čtvrté místo se ztrátou 3,3 sekundy. Stojka se jí však nepovedla, dvakrát minula a propadla se na průběžné deváté místo. I vzhledem k horšímu běžeckému času nakonec ztratila na vítěznou Hauserovou 54 sekund a doběhla na 22. místě. "Za dva je dneska prostě moc. Ale jinak si myslím, že jsem měla skvělé lyže. Do stíhačky to nebude úplně špatné," hodnotila Davidová.

Podobně na tom byla Jessica Jislová. Nejprve si připsala nulu, poté však tři chyby a nakonec z toho bylo až 70. místo. Druhou nejlepší českou reprezentantkou tak byla Lucie Charvátová se třemi nepřesnostmi na 52. příčce. Tereza Voborníková s jednou chybou byla 58., Eliška Václavíková minula dvakrát a obsadila 73. místo. V nedělní stíhačce se představí Davidová, Charvátová a Voborníková.

"Bohužel musím říct, že už mě to tady dost bolí a vůbec mi to nechutná. Už toho mám fakt dost. Doufám, že si na příští týden trochu odpočinu. Střelba byla docela náročná, vítr se tam dost točí, a je potřeba to hlídat. Takže mě mrzí, že mi tam jedna vleže ulítla," řekla Voborníková. "Čas využiju k tréninku a odpočinku a v Hochfilzenu se to pokusím vylepšit," dodala Jislová.

SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Ženy - sprint (7,5 km): 1. Hauserová (Rak.) 20:39,5 (0), 2. Vittozziová (It.) -17,3 (1), 3. Perssonová (Švéd.) -24,2 (0), 4. Lunderová (Kan.) -25,4 (0), 5. Weidelová (Něm.) -26,6 (0), 6. Herrmannová-Wicková (Něm.) a Tandrevoldová (Nor.) obě -31,6 (1), ...22. Davidová -54,2 (2), 52. Charvátová -1:50,3 (3), 58. Voborníková -2:04,3 (1), 70. Jislová -2:34,6 (3), 73. Václavíková (všechny ČR) -2:48,2 (2).

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. Vittozziová 135, 2. Tandrevoldová 115, 3. H. Öbergová (Švéd.) 113, 4. Hauserová 99, 5. Perssonová 88, 6. Voigtová (Něm.) 80, ...13. Davidová 55, 34. Voborníková 19, 49. Václavíková 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články