Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Světový biatlon kvůli koronaviru v bublině. Před Hochfilzenem jsme nervózní, přiznal Rybář

Koronavirová opatření provázejí vedle všech možných sportů i nový ročník Světového poháru v biatlonu. Právě skončené Kontiolahti hostilo nezvykle dva díly seriálu a nejinak tomu bude i v příštích měsících. Zájem organizátorů i závodníků je logický. Všichni mají jediný cíl: odjet sezonu včetně mistrovství světa bez větších problémů. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Biatlonisté byli ve Finsku uzavření ve velké bublině, aby se jim nákaza nemocí covid-19 vyhnula. Oproti původním předpokladům do hlediště nesměli žádní fanoušci a minimálně do konce roku to tak zůstane.

Bublina nyní sportovce čeká i v Hochfilzenu a dalších destinacích - ať už v Oberhofu nebo Novém Městě na Moravě. Výjimkou pak nebude ani světový šampionát, který bude v únoru hostit slovinská Pokljuka.

Organizátoři proto vytvořili tři hermeticky uzavřené skupiny. Jednu s biatlonisty, druhou pro činovníky Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Třetí bublina je pak tvořena zástupci médií. 

Česká reprezentace dostala ve Finsku bezpečnostní výjimku. Na rozdíl od ostatních výprav, které byly ubytovány v hotelu Kimmel ve 20 kilometrů vzdáleném městě Joensuu, bydlel český tým pouhé tři kilometry od stadionu.

Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Markéta Davidová a další se tak vrátili do svého tradičního místa - Motelli Kontio. "Bydlí tam mnoho let," říká manažer právě skončeného SP v Kontiolahti Sami Leinonen. 

"Přijali jsme požadavek českého týmu, protože tam byl izolován ve vlastní bublině. Takže bylo jednoduché to schválit," dodává s tím, že vedení českého biatlonu žádalo o výjimku s předstihem - již zkraje listopadu.

Český tým už vyhlížel podobný samostatný styl ubytování i nyní v Hochfilzenu, kde se od pátku pojedou opět dva díly SP. Jenže tamní organizační výbor tentokrát plánu nebyl nakloněn.

Ondřej Rybář povzbuzuje na trati Adama Václavíka
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Přesunuli nás do velkého hotelu. Jsme z toho trochu nervózní a uvidime, jak to tam bude fungovat," říká trenér biatlonistů Ondřej Rybář.

Ale zpátky do hotelu Kimmel, který kromě ubytování posloužil také jako testovací centrum na covid.

Stoprocentní izolace skupin byla ale takřka vyloučena. V jednom z hotelů byli třeba ubytováni i normální hosté.

IBU mezitím o víkendu potrestala nejmenovaného člena bulharské výpravy v Kontiolahti za porušení koronavirových opatření, jelikož byl v kontaktu se dvěma pozitivně testovanými biatlonisty z týmu, kteří byli tou dobou v karanténě.

Až do konce roku byl proto vyloučen z účasti na všech akcích IBU a bulharský svaz navíc musí zaplatit pokutu. 

Michal Krčmář. V pozadí Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Právě před zahájením sezony se objevilo hned několik pozitivních testů na covid-19. Nákaza zasáhla také týmy Francie, Rumunska, Ruska, Lotyšska a Moldavska.

Trenér veleúspěšné norské reprezentace Siegfried Mazet to vidí jasně: "Být velmi opatrný, držet si odstup a mýt si ruce," radí.

Sám Mazet byl testován už nejméně dvanáctkrát, pokaždé negativně. "Když budete respektovat pravidla, tak to bude fungovat, o tom není pochyb," dodává.

Koronavirová opatření se dotkla i dalších soutěží pořádaných biatlonovou unií. IBU Cup, v němž obvykle startují závodníci z B-týmů a ti, kteří se nevešli do áčkové nominace, se rozjede až v lednu.

A juniory tentokrát čekají pouze domácí poháry a na přelomu února a března pouze mistrovství světa v Obertilliachu.

Samostatný IBU Junior Cup byl pro tuto sezonu z bezpečnostních i ekonomických důvodů zrušen.

Zdroj
ČT sport, ČTK, IBU

Hlavní zprávy

Nejčtenější články