Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Štafetová noční můra Charvátové pokračovala a Češky vybouchly. Slavily znovu Norky

Stačil první úsek a bylo po nadějích. Lucie Charvátová poslala štafetu na tři trestná kola a Češky bez nemocné Evy Kristejn Puskarčíkové už situaci na Světovém poháru v Ruhpoldingu příliš nevylepšily. Do cíle dorazily až jako šestnácté, což je nejhorší výsledek za 9 let. Výbornou stíhací jízdu předvedly Norky, které slavily páté vítězství v řadě.

Slavící štafeta norských biatlonistek po výhře v Ruhpoldingu
zdroj: ČTK/AP/ autor: Matthias Schrader

Ne, ne a ne. Lucii Charvátové štafety nejdou a seriál nepovedených představení nedokázala zastavit ani v Ruhpoldingu. Přitom v individuálních závodech se šestadvacetiletá reprezentantka v posledních týdnech zvedá a dokáže sbírat solidní umístění, pokud ale nastoupí v týmu, je na ní znát psychický blok.

Ten se znovu projevil také v Německu. Charvátová se na úvodním úseku dlouho držela se špičkou a vypadalo to, že konečně předvede část bez jediného trestného kola. Po dobré ležce i běhu ovšem přišla stojka.

A bylo zle.

Šest nábojů z osmi minulo terč. Sečteno a podrženo, 3 trestná kola a propad až na poslední místo.

Biatlonistka, která ve středečním sprintu přitom minula jen jeden z deseti terčů a jako jediná Češka postoupila do stíhačky, už do předávky situaci příliš nevylepšila. "Já jsem se klepala, už když jsem na tu střelnici přijížděla. Ačkoliv těch zkušeností mám dost, tak tohle je důkaz, že na to nemám. Já ty štafety opravdu ráda nemám. Je náročné pro to cokoliv udělat, ale nejde mi to. Tohle fakt nejde," řekla České televizi.

Nad zbylou českou trojicí  ve složení Markéta Davidová, debutantka Tereza Voborníková a Jessica Jislová tak visela hrozba, že pokud by pokračovaly v nevýrazných výkonech, může přijít i dojetí o kolo. Už po prvním úseku byla totiž ztráta 2:08 minuty.

Vzestup ale odstartovala Davidová, která díky kvalitní sólo jízdě a přesné střelbě, kdy jen jednou musela dobíjet náboj do komory, posunula Češky na osmnáctou příčku. "Jsem ráda, že se mi povedla stojka, i když byla strašně pomalá. Já se ale potřebuju vrátit k těm svým nulám, tak jsem si to tam vystála," poznamenala.

Solidně si vedla při premiéře ve štafetě i devatenáctiletá Voborníková. Na běžkách sice zaostávala, na střelnici ale jen dvakrát chybovala a Jislovou vyslala do posledního úseku jako devatenáctou. "Nechala jsem tam všechno. Bála jsem, se aby mě nedojely o kolo, ale to se naštěstí nestalo," hodnotila s úlevou.

Jislová rovněž běžela pomaleji, ovšem s malorážkou si počínala skvěle. Díky deseti sestřeleným terčům posunula českou čtveřici na konečnou šestnáctou příčku. I tak jde o nejhorší výsledek od italské Anterselvy z roku 2011, kdy česká čtveřice rovněž obsadila šestnáctou příčku.

Již pátou štafetovou výhru slavily Norky, které k prodloužení série dovedly výborné výkony Tiril Eckhoffové ve třetím úseku a finišmanky Marte Olsbuové Röiselandové. Druhé byly Francouzky, které zaostaly o 10 sekund. Na třetí místo se posunuly po fantastickém představení Leni Häckiové Švýcarky.

Jak štafeta probíhala?

V ideálních podmínkách, kdy na Ruhpodling svítilo slunce a vítr téměř nefoukal, odstartovalo do štafety na 4x6 kilometrů třiadvacet týmů.

V českých barvách závod solidně rozjela Charvátová. Na ležce jen jednou dobíjela a držela se na čele, jenže pak přišla stojka a bylo po nadějném úvodu. Češky se propadly až na dno startovního pole, kde jim sekundovalo pouze Slovinsko.

Štafeta biatlonistek
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Sven Hoppe

První úsek vůbec nevyšel ani Norce Karoline Knottenové, která třikrát minula terč a předávala až šestnáctá se ztrátou minuty na první Italky. Ještě hůře na tom byla Švédka Anna Magnussonová, která i spadla a byla až devatenáctá.

Druhý úsek se z českého hlediska pro Markétu Davidovou změnil v sólo jízdu. To ji ale nezlomilo. Dobrý výkon předvedla jak na běžkách, tak i na střelnici. I když vstoje její palba byla hodně pomalá, z 22. příčky Češky posunula na osmnáctou.

V boji o čelo ztratily Italky, jelikož se nedařilo Michele Carrarové. Do čela se tak dostala Francie, o což se postarala Anais Bescondová. Za ní se vytvořila trojčlenná skupina, v níž byly týmy USA, Ukrajiny a domácího Německa s mankem deseti sekund.

Norky se sice posunuly na osmou příčku, ale na první místo měly pořád solidní ztrátu 47 vteřin.

Velkou neznámou z českého pohledu byl třetí úsek, do kterého nemohla nastoupit nemocná Kristejn Puskarčíková. Šanci dostala mladičká Voborníková, která nezklamala. V běhu jí sice většina soupeřek odjížděla, ale mladá naděje dokázala situaci zlepšit na střelnici. Čistá ležka, dvě dobití ve stojce a při předávce pohoršila týmu jen o jedno místo.

I po třetím úseku udržela vedení Francie. Celia Aymonierová sice po nepovedené ležce o první místo přišla, ale ve stojce situaci napravila. Položku vstoje naopak těžce pokazila Vanesa Hinzová, která přitom Německo vytáhla na první místo. Dvě trestná kola ale znamenala propad na osmou pozici.

Fantastický výkon v třetím úseku předvedla Norka Tiril Eckhoffová, jež po trati letěla a předávala jako druhá těsně za Francouzkami. O třetí místo bojovaly Italky a Ukrajinky.

Nejlepší Češkou, co se střelby týče, se nakonec ukázala Jislová. Obě položky dokázala zvládnout bezchybně, a i když jí to nijak výrazně neběželo, stabilním tempem dokázala posunout národní barvy až na šestnáctou příčku.

Boj o výhru rozhodla sedmá střelecká položka závodu. Zatímco Norka Marte Olsbuová Röiselandová vleže jen jedou chybovala, Justine Brasaizová dvakrát a náskok, který si severská závodnice vytvořila, se už do cíle nezmenšil.

Stejná střelba rozhodla i o bronzu. Zatímco Italky ani Ukrajinky nedokázaly být stoprocentní, Švýcarka Lena Häckiová ano a třetí místo už do cíle neopustila.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:08:46,4 (0 tr. okruhů+9 dobíjení), 2. Francie (Simonová, Bescondová, Aymonierová, Braisazová) -10,7 (0+8), 3. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) -20,7 (0+4), 4. Německo -31,7 (2+4), 5. Švédsko -54,3 (0+11), 6. Ukrajina -54,8 (0+7), ...16. ČR (Charvátová, Davidová, Voborníková, Jislová) -4:31,9 (3+7).

Hlavní zprávy

Nejčtenější články