Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rébus rozřešen: nemocná Kristejn Puskarčíková do štafety nenastoupí, Voborníkovou čeká křest ohněm

Čtvrtý štafetový závod sezony s sebou až do pátečního rána přinášel jeden velký otazník. Nakonec je podle informací ČT sport jasné, že nemocná Eva Kristejn Puskarčíková, která bojuje od Světového poháru v Oberhofu z minulého týdne se silným nachlazením, se v českém kvartetu biatlonistek neobjeví. Vůbec poprvé v kariéře tak musí áčku pomoci Tereza Voborníková. Přímý přenos sledujte od 14:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Eva Kristejn Puskarčíková s "tatrankou" v puse při tréninku v Ruhpoldingu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Kristejn Puskarčíková ještě v Oberhofu odjela sprint, kde skončila sedmnáctá. S týmovými kolegyněmi pak obsadila ve štafetě desáté místo, do následného závodu s hromadným startem už ale nenastoupila.

Nachlazení si vybralo svou daň i v Ruhpoldingu. Ač původně byla nahlášená do sprintu, nakonec se ukázalo, že nemoc je neradno přemáhat, a na trať tak vyrazily jen čtyři Češky. Právě ty, které dnes pojedou další štafetu elitního seriálu.

Problém je, že současná střelecká forma se drží především Lucie Charvátové. Nebýt chyby na poslední položce, mohla ve středečním sprintu pomýšlet na nejlepší desítku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih sprintu biatlonistek v Ruhpoldingu

Jenže...

"Asi se lekla té nuly. Odstřelila si desítku, ale když je to do patnáctky, je to dobré," připomněl asistent trenéra Jiří Holubec příčku, s níž mohla být Charvátová i tak spokojená.

"Všechno fungovalo výborně, padalo to, jak má. Byl to ale těžký závod, v posledním kole jsem dostala křeče. Chyba mi náladu nezkazí, takhle blízko nulám jsem ještě nikdy nebyla. Doufám, že to příště vynuluju celý," řekla optimisticky.

Je nám líto, video expirovalo.
Charvátová: Všechno dopadlo tak, jak má

To další české reprezentantky dopadly v Chiemgau Areně o poznání hůř. Ta tam je prozatím jistota Markéty Davidové, která se v novém roce spíše hledá. Tentokrát vyrobila celkem čtyři chyby a bylo z toho až 71. místo.

"Vůbec nevím, co se tam stalo. Asi na mě bylo moc hezky. Nevím, proč se mi daří střílet, když jsou šílený podmínky. O to víc mě to mrzí, protože tým udělal skvělou práci na lyžích, a já takhle zklamala," smutnila dvakrát bronzová závodnice z této sezony SP.

"Je to smůla. Strašně dobře se střílelo a čtyři trestná kola je moc. Trať je rychlá a je z toho výsledek, který nás mrzí. Očekávali jsme víc," dodal Holubec.

Dá se očekávat, že výtečné počasí se Ruhpoldingu bude držet dál, a to znamená jediné – rozhodovat se bude opět hlavně na trati.

České biatlonistky
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Jessica Jislová se přitom v běhu trápí a ani na střelnici to není stoprocentní. Dvě chyby a 86. místo ve sprintu hovoří za vše. "Na trati to bylo určitě trápení. Střílela pomalu, je to zklamání," nehledal Holubec výmluvy.

České biatlonistky zatím pod vedením Egila Gjellanda v tomto ročníku jezdily ve stejné štafetové sestavě – tedy Jislová, Charvátová, Davidová a právě Kristejn Puskarčíková. To se nyní mění.

Podle startovní listiny bude Jislová v poslední štafetě před mistrovstvím světa finišovat. Gjelland zaexperimentuje i dál. Závod rozběhne Chrvátová, na druhý úsek přesunul Davidovou, třetí měla jet Kristejn Puskarčíková.

Na čtvrtečním tréninku nechyběla. V puse ale raději měla tzv. tatranku, která chrání sportovce před vdechováním silně mrazivého vzduchu. Při jejím silném nachlazení, které se jí navíc mělo přesunout i do krku, samozřejmě zcela nežádoucím.

Tereza Voborníková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Kristejn Puskarčíková nakonec není schopna nastoupit, trenéři tak musí nasadit Terezu Voborníkovou. Ta si první zkušenost se Světovým pohárem odbyla teprve před pár dny v Oberhofu, kdy se třemi chybami skončila 84.

Ve sprintu v Ruhpoldingu netrefila stejný počet terčů, dojela však 99. "Terka je tady na otrkání. Je to ještě mladá holka. Je to takový test, aby byla dobře připravená na štafetu jako rezerva," doplnil Holubec. A přesně k tomu kvůli okolnostem dojde.

Jednoznačnými favoritkami jsou Norky, které ovládly dosavadní všechny štafety sezony. Naposledy v Oberhofu za nimi dojely Švédky následovány francouzskou čtveřicí.

V sobotu jedou štafety muži. Pátý díl seriálu SP v Ruhpoldingu uzavřou nedělní stíhací závody. Poslední zastávku před světovým šampionátem obstará v příštím týdnu slovinská Pokljuka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články